Lokaal

Fietssleutel gevonden tijdens vuilprikken

Een kleine groep mensen ging op zaterdag 7 oktober 2023, milieuochtend, met lege vuilniszakken op weg om Bolnes weer een beetje schoner te maken. Na een ochtend lang prikken druppelden de vrijwilligers weer binnen bij het Bolwerk aan de De La Reijstraat, met volle zakken en verhalen over alles wat er gevonden was op straat.

Een groepje jonge kinderen van de Brede School, onder leiding van volwassenen, somde na gedane arbeid, de in hun ogen meest bijzondere dingen op. Zo vonden ze onder meer een E-sigaret of vaporizer, een paar schoenen, een vieze sok, een krop sla, talloze weedzakjes én een fietssleutel bij de boodschappenkarretjes van Lidl. De sleutel werd afgegeven bij de balie van de supermarkt. Een gevonden statiegeldfles werd door een meisje ingeleverd. De opbrengst mocht ze houden. Een gevonden kraslot bleek, helaas, niet prijswinnend te zijn.

Lachgas

Maar ook de volwassenen kwamen zaken tegen die verbazing en ook verontwaardiging opriepen. In het struikgewas onder de balkons van een flat aan de Rijnsingel lagen verschillende vuilniszakken vol huishoudelijk afval, vermoedelijk naar beneden geworpen door een gemakzuchtige bewoner. Aan de Maaslaan, op de parkeerplaats tegenover de fysiopraktijk, wemelde het van lege blikjes, weedzakjes en Macdonald verpakkingen. Op een andere plek zwierven jeneverflessen, grote wijnflessen en dropshots rond. En ook bijzonder om op te prikken; een nog vers ogende pondsverpakking sperziebonen. Ook werd een nog ongebruikte twee literfles lachgas, inclusief verpakking, opgeraapt op een parkeerplaats aan de Spuistraat. Waarde tussen de 75 en 57 euro, afhankelijk van het feit of er borg, ofwel statiegeld gerekend wordt. Goed voor 250 gevulde ballonnetjes, die forse schade aan de hersenen kunnen toebrengen. Niet om te lachen dus.