FleurVision krijgt Fairtrade-certificaat

Bloemist FleurVision ontving vorige week donderdag een Fairtrade-certificaat uit handen van wethouder Marten Japenga. De duurzame bloemist gebruikt Fairtrade-producten en kreeg daarom dit certificaat.

Het team van Ingmar en Hester van der Veer werkt graag mee aan een betere leefomgeving en een beter milieu. In oktober ontving FleurVision al als eerste bloemisterij in Nederland het kenmerk GreenFlorist, waarmee ze officieel duurzame bloemist werden.

Ingmar legt uit hoe het zit met Fairtrade: ,,We gebruiken en verkopen Fairtrade-bloemen. In onze boeketten gebruiken we tussendoor Fairtrade-bloemen. Dat zijn hoofdzakelijk verschillende soorten rozen.’’ De bloemen worden door een groothandel in Afrika gekocht van lokale tuinders. Die groothandel draagt af aan de Fairtrade-instantie. Ingmar: ,,We kiezen op de veiling voor aanvoerders waarvan we weten dat ze afdragen. Niet alles is Fairtrade, want de meeste bloemen die we inkopen komen uit Nederland.’’

Er is vanuit de markt een grote vraag naar Fairtrade-bloemen, vertelt Ingmar. ,,Vooral van overheden en bedrijven. Voor ons is het normaal om zo te werken. We kopen zoveel mogelijk duurzaam en Fairtrade in, maar hebben bijvoorbeeld ook gescheiden afvalstromen. Toen we aan de slag gingen om duurzaam bloemist te worden, hebben we het Fairtrade gelijk mee opgepakt.’’

Eerlijke handel

Ridderkerk heeft de titel Fairtrade-gemeente, dus wethouder Japenga is blij dat hij dit certificaat kon uitreiken. Fairtrade staat voor eerlijke handel: producenten in arme landen krijgen een eerlijke prijs voor hun product.

Foto: Gemeente Ridderkerk