Flinke aanpassingen nieuwe dienstregeling RET

De nieuwe dienstregeling van de RET die op 30 augustus 2021 ingaat zal voor het nodige ongemak gaan zorgen.  Op enkele metrolijnen en bij veel bus- en tramlijnen zijn de vertrektijden gewijzigd, waardoor aansluitingen ook kunnen veranderen. In de omgeving Ridderkerk en gemeente Albrandswaard veranderen diverse buslijnen. 

De nieuwe dienstregeling vloeit voort uit de besparingsmaatregelen die de RET en de MRDH hebben opgesteld in het kader van de coronacrisis. 

De belangrijkste informatie op hoofdlijnen:

Lijn140

Lijn 140, die op werkdagen rijdt tussen de Kralingse Zoom en Slikkerveer, ondergaat een flinke wijziging. Nu komt de bus uit Bolnes en rijdt een lus door Slikkerveer. Dit gaat wijzigen doordat de lijn gekoppeld wordt aan lijn 144. Komende uit Bolnes rijdt de bus over de Kievitsweg en Oranjestraat als lijn 140 tot het Dillenburgplein. Vanaf hier wordt hij lijn 144 die via de Benedenrijweg naar Bolnes en Rotterdam Zuidplein gaat. In de tegenovergestelde richting is dit het zelfde. Lijn 144 komt van de Benedenrijweg naar het Dillenburgplein en vanaf daar als lijn 140 naar Bolnes en Kralingse Zoom. De halte op de Randweg vervalt. De frequentie blijft zoals nu, om de dertig minuten. Wel zijn er in de ochtend spits twee extra ritten vanaf Bolnes naar de Kralingse Zoom. Voor de reiziger betekent dit dat je richting Kralingse Zoom vanaf 30 augustus op de halte tegenover de huidige halte moet opstappen.

Lijn 144

De aanpassingen op lijn 144 zijn ingrijpender. Op werkdagen gaat een groot aantal ritten van uit Rotterdam Zuidplein niet verder dan Slikkerveer Dillenburgplein. Op het doorgaande traject naar Ridderkerk zal de frequentie zakken naar twee doorgaande ritten per uur. De korte ritten rijden niet verder dan het Dillenburgplein, vandaar gaat de bus verder als lijn 140 naar de Kralingse Zoom. Deze ritten rijden via de Oranjestraat en Kievitsweg naar Bolnes. In de middagspits rijdt lijn 144 om de 10 minuten. De ritten die niet doorgaan als lijn 144 naar Ridderkerk of lijn 140 naar de Kralingse Zoom eindigen dus op het Dillenburgplein. Je weet in de bus met de bestemming Slikkerveer dus niet of je nog mee kan naar de halten Van Stolbergstraat en Oranjestraat. ’s Morgens is dit hetzelfde, de extra ritten starten op het Dillenburgplein en niet enkele halten eerder.

De bus eindigt of begint op het Dillenburgplein. Hier is geen keer mogelijkheid en zal de lege bus dus door moeten rijden of komen van de Kievitsweg. Waarom laat de RET de bussen niet eindigen of beginnen aan de halte Kievitsweg?

Op zaterdag rijdt lijn 144 tussen 10.00 en 17.00 uur om het kwartier. Twee van de vier ritten eindigen in Slikkerveer en rijden na de Ravelstraat via de Randweg naar de Kievitsweg en gaan zo via de Oranjestraat weer terug naar het Dillenburgplein en door naar Bolnes en het Zuidplein.

Lijn 144 krijgt nog meer aanpassingen. Nu zijn de doorgaande ritten in Drievliet gekoppeld aan lijn 146. Dit zal vervallen. De bussen gaan in één richting door Drievliet rijden. Vanaf de Jan Luykenstraat naar de Staringlaan en zo naar Sporthal Drievliet. Vandaar gaat de bus weer verder door het Zand terug naar de Jan Luykenstraat. Dit echter maar tot ongeveer 19.30 uur. Daarna rijdt lijn 144 niet verder dan het Koningsplein. Op zondag rijdt de bus de gehele dag niet verder dan het Koningsplein. Passagiers uit Bolnes en Slikkerveer kunnen alleen maar in Drievliet komen als ze overstappen bij de Riederborgh. Aan gezien de tijden (niet altijd) aansluiten kost dit veel tijd. Passagiers uit het Centrum moeten eerst met lijn 144 naar de Riederborgh en dan overstappen op lijn 146!

Lijn 143

Lijn 143 rijdt nu als een soort snelbus van maandag t/m zaterdag tussen het Zuidplein, Ridderkerk Centrum en Dordrecht. Deze lijn wordt afgewaardeerd tot Zuidplein – Ridderkerk Centrum van maandag tot en met vrijdag. Het traject naar Dordrecht wordt verschoven naar lijn 145, maar zal op zaterdag niet meer gereden worden. Vanuit het Centrum gaat de bus naar de Jan Luykenstraat, Nicolaas Beetslaan, Geerlaan en zo weer terug naar het centrum en het Zuidplein.

Lijn 145

Nieuwe lijn 145 neemt een groot deel van de route van lijn 143 en lijn 245 over. Rijdt op alleen op werkdagen v.v. tussen Kralingse Zoom, Ridderkerk en Dordrecht via de Zeeuwstraat en Vlietlaan. Op zaterdag vervalt nu dus de mogelijkheid om vanuit Ridderkerk naar Dordrecht te reizen. Komt dus ook niet meer in het Centrum op het Koningsplein. Reizigers uit het Centrum moeten bij Sporthal Drievliet overstappen op lijn 145. Een aantal jaren terug reed de bus naar Dordrecht via Bolnes en Slikkerveer, dit is gewijzigd naar lijn 143 die vanaf station Lombardijen komt en via het Centrum van Ridderkerk naar Dordrecht gaat. Vanaf 30 augustus komt de bus vanaf Kralingse Zoom en gaat via de Zeeuwstraat naar Dordrecht. Hierbij lijkt het dat er steeds minder mensen de mogelijk hebben om rechtstreeks naar Dordrecht te reizen. Waarschijnlijk ziet men Dordrecht niet meer als een plaats om van hier naar toe te reizen.

Lijn 245 wordt opgeheven, zie hierboven.

Op de spitslijnen 187 en 290 wijzigt niet veel. Hier zijn de vertrektijden en route iets aangepast.

Buslijn 188 tussen het station in Barendrecht en het Waterschapshuis zal ook in de nieuwe dienstregeling nog niet gaan rijden.

Overzichtskaarten

Ridderkerk: bekijk hier de wijzigingen per 30 augustus 2021

Conclusie

  • Er wijzigt flink wat in de wijk Slikkerveer. Reizigers moeten goed opletten dat ze in de goede bus zitten en/of opstappen. De verbinding tussen Slikkerveer en het Centrum wordt met 50% verminderd. Alternatief is nog wel van maandag t/m zaterdag lijn 609.
  • Hopelijk kunnen de korte ritten naar/van Slikkerveer doorrijden naar de Oranjestraat en Kievitsweg zodat je niet hoeft over te stappen. De bussen moeten toch over die route rijden!
  • In de avonduren is het uit diverse wijken niet meer mogelijk rechtstreeks te reizen naar Drievliet en het Zand. Als alternatief wordt een overstap geboden bij de Riederborgh op lijn 146.
  • De halte in het Centrum van Ridderkerk krijgt aanzienlijk minder bussen te verwerken. Op werkdagen de lijnen 143 en 144. In de avonduren en op zondag heeft alleen lijn 144 hier nog zijn begin/eindpunt. Wel blijven de buurtbussen 608 en 609 en Qbuzz lijn 21 overdag deze halte van maandag t/m zaterdag gebruiken.
  • Op zaterdag is het niet meer mogelijk om rechtstreeks naar Dordrecht te reizen.
  • De route via de Burgemeester de Zeeuwstraat wordt intensiever gebruikt doordat naast lijn 146 ook lijn 145 op werkdagen een volwaardige lijn is. Tot nu bereed lijn 245 deze drukke weg maar in één richting. Tot 12.00 uur naar Kralingse Zoom daarna vanaf Kralingse Zoom. Vanaf 30 augustus rijdt lijn 145 in beide richtingen van maandag t/m vrijdag tussen 06.00 en 19.00 uur.
  • Reizigers dienen in het Zand en Drievliet goed op te letten dat ze in de goede bus stappen. De lijnen 144 en 146 rijden nog maar één kant op en gaan dus niet meer in elkaar over.   
  • Tijdens de vakantie weken/maanden wordt er nog minder aangeboden.