Lokaal

FNV Metaalstaking bij Brush HMA gaat door

De stakingen voor een goede cao Metalektro gaan onverkort door. De vakbonden hebben de werkgeversorganisatie FME laten weten niet onder de indruk te zijn van het eindbod. Komende donderdag en vrijdag staan stakingen in Zuid-Holland op de planning bij IHC, Fokker, Brush HMA en vele andere metaalbedrijven uit de regio’s Papendrecht en Ridderkerk.

Ridderkerk
Wie? Metaalwerkers van oa Brush HMA en vele anderen
Wat? 24-uurs staking
Wanneer? Vrijdag 14 september 2018, hele dag. Registratie stakers van 06.00 tot 9:30 uur
Waar? Voor de poort van Brush HMA, Ringdijk 390b, 2983 GS Ridderkerk

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: ‘Wij stellen ons nog steeds constructief op, maar onze inbreng ligt blijkbaar met een grote prop in hun prullenbak, van onze looneis tot overwerkvergoedingen en van generatiepact tot investering in werknemers. Uit het eindbod van de werkgevers blijkt dat onze eisen zijn genegeerd. Een paar verslechteringsvoorstellen hebben ze ingetrokken. Blijkbaar moeten we daar blij mee moeten zijn, maar in deze tijd van economische voorspoed mag je investeringen verwachten in plaats van verslechteringen. Daarom gaan de stakingen in volle kracht door.’

Vorige week zijn de regionale estafettestakingen gestart in het zuiden van het land. Afgelopen periode is er door meer dan 12000 metaalwerkers gestaakt voor een goede cao en tegen de afbraakplannen van de werkgevers.

CAO

Inzet van FNV Metaal is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren.

Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog vele andere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens, Brush HMA en Scania.

Bron: FNV