Lokaal

Fotoarchief gemeente wordt digitaal

Gemeente Ridderkerk en Stichting Oud Ridderkerk gaan het fotoarchief van de gemeente toegankelijker maken voor het publiek. Alle ongeveer vijfduizend foto’s worden gedigitaliseerd en beginnen op deze manier aan een tweede leven.

In de loop van de jaren heeft de gemeente een grote fotocollectie opgebouwd. De foto’s geven een beeld van allerlei gebeurtenissen en ontwikkelingen in de vorige eeuw. Door ruimtegebrek in het gemeentehuis verhuisde de verzameling een aantal jaren geleden van Ridderkerk naar het gemeentearchief van Rotterdam. De foto’s zijn daar nog steeds beschikbaar om te bekijken, maar in het digitale tijdperk kan dat natuurlijk een stuk makkelijker gemaakt worden.

Stichting Oud Ridderkerk trok daarom bij de gemeente aan te bel met het idee om de vijfduizend foto’s te laten scannen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo kan het fotoarchief digitaal ontsloten worden, bijvoorbeeld via de website van de Stichting Oud Ridderkerk. Bij de presentatie van de heruitgave van het fotoboek Selectie Ridderkerk, afgelopen vrijdag in de Oudheidkamer, heeft locoburgemeester en portefeuillehouder cultureel erfgoed Peter Meij de medewerking van de gemeente toegezegd. Die medewerking bestaat uit het geven van toestemming voor het digitaliseren. Bovendien neemt de gemeente de kosten hiervan voor haar rekening.

,,Het uitbreiden van de fotocollectie van Stichting Oud Ridderkerk vinden we passen bij het zorgvuldig bewaren van ons erfgoed. Al die nieuwe oude foto’s, die straks door iedereen te bekijken zijn, dragen bij aan ons collectieve geheugen’’, aldus Peter Meij.