Lokaal

Fotohuiskamergroep Ridderkerk: Samen Fotografie Beleven

De Fotohuiskamergroep Ridderkerk bestaat uit maximaal 8 amateurfotografen uit Ridderkerk en omstreken die graag op professionele wijze foto’s willen maken. Wat deze groep interessant maakt, is dat de verschillende achtergronden leiden tot diverse onderwerpen die de leden ten goede komen. Het uitgangspunt is om elkaar te bevragen en te ondersteunen, waardoor de fotografievaardigheden steeds verder verbeterd worden.

De groep bestaat inmiddels 4 jaar en is voortgekomen uit Fotoclub Ridderkerk, die tientallen jaren actief is geweest. De groep is geen stichting of vereniging; iedereen draagt bij aan het succes van de bijeenkomsten. Elke maand komen de leden in een gezellige sfeer bij elkaar om opdrachten te bespreken en uit te voeren. Voorbeelden van opdrachten zijn portretten, landschappen, straatfotografie, stadsnatuur, zwart-wit beelden en foto’s die volgens bepaalde technieken zijn gemaakt. Samen worden de foto’s op een kritische, maar constructieve manier besproken, waardoor de makers gestimuleerd en geïnspireerd worden om te groeien en te leren van fouten. De leden gaan ook regelmatig gezamenlijk op pad rondom verschillende thema’s, zoals het verkennen van steden of dorpen, avondfotografie en het werken aan vrij werk. Bij dit alles wordt rekening gehouden met de vereisten van de nieuwe privacywet, de AVG. Bovendien ondersteunen de leden elkaar waar nodig bij het gebruik van fotobewerkingsprogramma’s.

Sommige fotografen zijn actief op meerdere gebieden en worden soms gevraagd voor projecten, zoals het portretteren van mantelzorgers, het documenteren van themabijeenkomsten in de bibliotheek, het maken van kunstzinnige portretten voor de kunstroute in Barendrecht en het fotograferen van het personeel om de herkenbaarheid te vergroten voor bewoners van verzorgingshuizen. De Fotohuiskamergroep heeft al jaren de mogelijkheid om exposities te verzorgen in de wachtruimtes en de personeelskamer van het GOED. Twee keer per jaar wordt het bestaande werk vervangen door nieuw werk. Met deze exposities hopen de leden een positieve indruk achter te laten bij de bezoekers van het gebouw en het wachten aangenamer te maken.