Lokaal

Frederieke hangt na 17 jaar blus-jas aan de kapstok

Na 17 jaar hangt Frederieke de Wind haar bluskleding voorgoed aan de kapstok en vertrekt als vrijwilliger bij de brandweerpost Ridderkerk. Een vertrek dat mede is ingegeven door Corona. De adviseur Openbare orde en Veiligheid werkt grotendeels thuis in Oosterhout. Inzetten voor het korps ging door Corona en privé omstandigheden steeds lastiger. 

“Ik solliciteerde in 2005 bij de afdeling Risicobeheersing en Veiligheid van de gemeente Ridderkerk. Het toenmalige hoofd Huub van der Weide was ook commandant van de brandweer. De vraag of ik, als ik aangenomen werd, ook vrijwilliger mocht worden bij het korps heeft misschien wel extra geholpen bij de sollicitatie. In mei 2005 ben ik begonnen bij de gemeente en in september bij de brandweer”. Het bleek voor de Brabantse de start van een mooie carrière bij de post. Er sprong zelfs een vonk over met een collega binnen het korps, die twee prachtige kinderen (9 en 12) opleverde. Frederieke was de derde vrouw binnen het mannenbolwerk zoals de brandweer toen nog was. Samen met Carolien Krijger en Jolanda Muntz vond er ook in Ridderkerk een omslag plaats en werden vrouwen bij de brandweer een normale zaak. 

“Het was een bijzondere tijd. Als de pieper ging stroomde het gemeentehuis leeg en was de wagen binnen de kortste keer op straat. Ook ik, adspirant brandwacht, kon gelijk met diverse inzetten mee. Eén van de eerste inzetten was gelijk een grote. In Middelharnis stond een grote opslagloods in brand en wij moesten daar gaan assisteren. Een mooie en langdurige inzet. Binnen twee jaar werd ik, onder leiding van de twee Erwins (Erwin de Wit en Erwin Piet), opgeleid tot volwaardig brandweervrouw. Een mooie tijd met veel mooie en uiteraard ook mindere momenten. Zo blijft het gigantische gaslek op de rotonde Rijksstraatweg/Noldijk mij altijd bij. Eerst was ik daar als hulpverlener en tijdens het incident schoof ik door naar mijn functie als officier van dienst bevolkingszorgwerk (toen nog ambtenaar rampenbestrijding) vanuit de afdeling Risico beheersing en veiligheid toen bleek dat er diverse mensen ontruimd moesten worden. Ook een inzet, assistentie GGD, bij een net bevallen mevrouw was indrukwekkend. Het was fijn dat ik de vrouw in het bakje van de ladderwagen kon ondersteunen. Vrouwen onder elkaar was in dit geval net iets fijner”, verteld Frederieke. In het gesprek komen naast de leuke incidenten ook de mindere ter spraken. Zeker nu de brandweer ook wordt ingezet bij reanimaties worden de vrijwilligers meer geconfronteerd met dood en leven.

“Tijdens mijn dienstverband ben ik zelf twee keer zwanger geweest. Met mijn dikke buik rende ik van het gemeentehuis naar de kazerne om mijn plekje op onze eigen centrale post daar te bemannen. Het was een mooie tijd waarbij steeds blijkt dat de brandweer een hechte club mensen is. Bij incidenten ben je op elkaar aangewezen en dat schept een band”, vult Frederieke aan. “Ook aan de oefenavonden, waarbij we vooraf met een hele club mensen in de kazerne een frietje aten en aan de personeelsuitjes heb ik hele fijne herinneringen. Naast alle minder leuke dingen die je meemaakte werd er ook altijd flink gelachen. Een belangrijke uitlaatklep, wat je nodig hebt met elkaar en wat ik zeker ga missen. Ondanks dat ik niet uit Ridderkerk kom, heb ik dankzij alle uitrukken flinke stratenkennis opgedaan. Iets waar ik in mijn functie bij de gemeente veel profijt van heb.” 

“In 2020 sloeg de corona toe en kwam ik bijna niet meer in Ridderkerk. Ook veranderde mijn privé situatie en verloor ik het contact met de collegae. Ik heb er daarna nog twee jaar over gedaan om definitief te besluiten om deze mooie baan op te geven.” Per 1 juli is ze dan ook brandweervrouw (Hoofdbrandwacht) af en zal op de oefenavond 22 september afscheid nemen van haar collegae. Toch zal ze de betrokkenheid bij de brandweer niet helemaal kwijtraken. In haar baan als adviseur Openbare Orde en Veiligheid heeft ze nog veel te maken met veiligheid en dus ook met de brandweer.     

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande ook zoiets van is dit niet iets voor mij, schroom niet en laat u voorlichten Heb je vragen en ben je enthousiast, ga dan naar betrokkenvrijwilligers.nl. Zowel brandweermensen met de nodige papieren als aspiranten zijn uitgenodigd om te solliciteren. 

Foto: Hans Muntz