Lokaal

Freek van der Valk vreest omvallen hotels

Freek van der Valk ging zondagavond 10 januari 2021 in de uitzending van Nieuwsuur uitgebreid in gesprek over de coronacrisis en hoe Van der Valk door de crisis komt.

Als de overheid niet snel met meer ondersteuning komt voor noodlijdende hotels, gaan er ondernemingen omvallen, zegt Freek van der Valk. De Van der Valk-directeur doet een uiterste oproep aan het kabinet: “Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan.”

Freek van der Valk schetst in een interview met Nieuwsuur een donker beeld van het hotelwezen in coronatijd. “We zijn zeker onder de indruk van wat de regering aan het begin van de pandemie voor elkaar heeft gekregen. Dat was een slim pakket dat snel geregeld is. Maar tevreden zijn we absoluut niet.”

Eigenlijk bestaat het bedrijf ‘Van der Valk’ niet. Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende familieleden die onder dezelfde naam opereren maar losse bedrijven hebben. Ze hebben wel overleg, maar hoeven niet dezelfde koers te varen. Freek van der Valk is eigenaar van het hotel in Ridderkerk en voert het woord namens de hotelvestigingen.

Bij elkaar zijn de 74 Van der Valk-hotels en de 14.000 werknemers het op een na grootste horecabedrijf van Nederland. Voor de coronacrisis gingen de zaken in de hotels, de restaurants en met de zaalverhuur uitstekend. Maar in de huidige lockdown, waarbij ook restaurants in hotels dicht moesten, ligt bijna alles stil.

De NOW-regeling compenseert een deel van de loonkosten in het geval van Van der Valk. “Dat verschilt per hotellocatie, maar een fors deel moeten we dus zelf betalen. De buffers raken leeg”, zegt Freek van der Valk.

De bedrijfskosten worden deels, voor ongeveer 70 procent, vergoed vanuit de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). “Voor kleine bedrijven is dat lastig, omdat ze zelf 30 procent moeten bijleggen. Maar de dure locaties, de grote vestigingen, zijn echt de pineut.”

Bron: NOS Nieuwsuur