Gedupeerden van de toeslagenaffaire in Ridderkerk willen een lokaal hulpteam. Volgens de betrokkenen is er meer expertise en daadkracht nodig om sneller tot oplossingen te komen. Vanuit eigen ervaring stellen gedupeerde moeders dat ze het niet verwachten van de huidige wijkteams en persoonlijke begeleiders.
“Ik heb nu al acht verschillende begeleiders gehad. Steeds maar weer je verhaal moeten doen is al vervelend, maar nog vervelender is dat er niets veranderd” zegt Sabrina over de status quo die ze ervaart. Ze is niet de enige Ridderkerkse toeslagengedupeerde die voldoende daadwerkelijke hulp ontbeert. “Van een persoonlijk begeleider mag je actie verwachten om problemen op te lossen. De enige actie is nu is dat ik drie maanden na een gesprek wordt gebeld met de vraag hoe het met me gaat. Kan ik weer worden afgevinkt dat er contact is geweest, maar al die maanden zijn er geen concrete stappen gezet” klaagt ook Christine.
Nieuwe werkwijze
Een recente brief over de nieuwe werkwijze van de wijkteams heeft het vertrouwen allesbehalve vergroot. Door herverdeling van de taken binnen de wijkteams krijgen de gedupeerden mogelijk vanaf 1 januari een nieuwe contactpersoon. “Weer een wisseling van de wacht. Niet alleen voor mij, maar waarschijnlijk ook weer een ander wijkteamcontact voor mijn kinderen. Mijn dossier verandert niet, wel de mensen die ermee moeten werken” schampert een liever anoniem blijvende toeslagenslachtoffer.
Volgens Christine en Sabrina komt daarbij dat er bij gedupeerden weinig vertrouwen is in de overheid en de wijkteams. “Ondanks de ellende waar ze in zitten melden veel ouders zich niet bij de gemeente. Ze zijn bang om gelabeld te worden. Alleenstaande vrouwen zijn veel te bang om als ‘slechte moeder’ te worden neergezet met gevolgen voor de kinderen. Komt bij dat sommigen jaren geleden wel voor hulp aanklopten, maar dat toen werd afgewezen” licht Christine toe.
Expertise in een team
Om dit te doorbreken pleiten de Ridderkerkse moeders voor een lokaal hulpteam dat voldoende expertise heeft om de dossiers van de 203 gedupeerden in orde te maken en sneller een uitweg biedt in de schuldenproblematiek. Gewezen wordt op Rotterdam waar het Hulpteam Toeslagen 010 in het leven geroepen is. “Ridderkerk kan die werkwijze één-op-één kopiëren met een hulpteam 01804 of eventueel een team in BAR-verband. Alle expertise binnen één team inclusief ervaringsdeskundigen. Het is ingewikkeld, zowel juridisch als administratief, en individuele begeleiders hebben niet voldoende kennis en overzicht” stelt PvdA-raadslid Arianne Ripmeester, die met het sociaal team van haar partij contact heeft met meerdere gedupeerden.
Ook Sylvia Blommers, die gedupeerden administratief bijstaat, denkt dat een lokaal of BAR-team de ban kan breken voor snellere resultaten. “Iedereen die onterecht is weggezet als fraudeur moet nu een gedegen dossier opbouwen voor de schadeverrekening. Dan praat je niet alleen over het geld dat dit allemaal heeft gekost, maar ook over gezondheidsaspecten. Een team met een jurist en een letselschadespecialist zal enorm helpen” is ze van mening: “En omdat procedures lang kunnen duren moet er ook op kortere termijn uitzicht geboden worden door kwijtschelding of het opschorten van schulden. Nu is er voor gedupeerden nog een pauzeknop, maar die loopt volgend jaar af.”
Koffieochtend
Christina en Sabrina hebben als toeslagenmoeders Toeslagensterren mee opgericht, het meldpunt voor toeslagengedupeerden uit de BAR-gemeenten voor het delen van ervaringen en het versterken van de eigen positie. “Wij durven nu naar voren te stappen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. We hopen dat meer gedupeerden zich melden, want dit gevecht doen we samen” stelt Sabrina strijdbaar.
Om met meer gedupeerden in contact te komen wordt er op woensdag 12 januari 2022 een laagdrempelige koffieochtend in Ridderkerk georganiseerd. Wie erbij wil zijn kan zich aanmelden via: www.toeslagensterren.nl. “We hebben ook iets leuks namelijk een aantal kerstpakketten om weg te geven.”
Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.