Lokaal

Geef fietsendieven geen kans, gebruik een tweede slot

In Nederland worden veel fietsen gestolen, ook elektrische. Zet daarom uw fiets altijd en overal op slot, ook als u maar even weg bent en gebruik minstens twee goede sloten. Geef dieven geen kans! Is uw fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte, ook al bent u niet verzekerd.

Altijd aangifte doen
Vaak stelen fietsendieven meerdere fietsen. Door aangifte te doen, krijgt de politie een beeld van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken kan dan een extra oogje in het zeil worden gehouden. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat uw fiets wordt opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen.

U kunt de diefstal zowel online doorgeven (www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen) als op het politiebureau (Kievitsweg 90 in Slikkerveer). Uiteraard geeft uw wijkagent u graag advies.

Tijd voor actie
Graag geven wij u een aantal eenvoudige tips om het fietsendieven lastiger te maken om uw fiets te stelen.
– Zet uw fiets altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
– Zet uw fiets met dit tweede slot altijd vast aan een vast object zoals een boom, lantaarnpaal, brug of fietsenrek.
– Als dat niet lukt, zorg er dan voor dat het slot niet vlakbij de grond hangt. Een dief kan de harde ondergrond gebruiken om het slot te breken.
– Plaats uw fiets in het zicht. Dieven houden er niet van om bekeken te worden.
– Of zet uw fiets in een af te sluiten schuur of een beheerde fietsenstalling/-terrein. Zet ook hier uw fiets op slot.
– Heeft uw elektrische fiets een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw fiets af als u niet fietst. Zo is de fiets niet meer als elektrische fiets te gebruiken.


Handige websites
Kijk voor meer tips en handige informatie op:
www.stopfietsdiefstal.nu
www.centrumfietsdiefstal.nl
www.stichtingart.nl (voor goede fietssloten en het ART keurmerk).
ANWB Fietsdiefstal