Geïnspireerd om voor te lezen

In het kader van de Nationale Voorleesdagen – 22 januari tot en met 1 februari – verzorgden Bibliotheek AanZet en Lezen Oké! vorige week woensdag een inspiratiebijeenkomst. Ruim veertig professionals uit de kinderopvang en groep één en twee van het basisonderwijs waren hier bij. Ze ontdekten hoe ze de focus in hun groep kunnen leggen op voorlezen.

Wethouder Laurens Franzen opende de avond en vertelde dat hij in zijn jonge jaren veel plezier heeft gehad van het voorlezen. Mies van Hout, illustrator van vele kinderboeken, nam de deelnemers mee in haar werk. Hoe komen haar verhalen tot stand? En wat kun je ermee doen in de groep?

Handvatten

Tijdens de workshops werden praktische handvatten uitgereikt. Nel Hoevers liet de professionals kennismaken met tafelspel: een bijzondere manier van vertellen, waarbij ze een verhaal tot leven brachten door er een minivoor- stelling van te maken. Samen met Ilse Westdijk van KidsAbilities werd er letterlijk gedanst door het Prentenboek van het Jaar, Moppereend. Na deze interactieve sessie kregen deelnemers allerlei lessuggesties die ze direct kunnen toepassen.

Iedereen liep enthousiast en met een goed gevulde tas met leuke spullen de deur uit. In 2021 staat er weer een nieuwe inspiratiebijeenkomst op het programma rondom het Prentenboek van dat jaar.

Op de foto boven: Wethouder Laurens Franzen bekijkt de boeken van illustrator Mies van Hout. Rechts adviseur Educatie bij de Bibliotheek AanZet Yvette Opmeer en links Marianne van Gink van Lezen Oké!.

Foto: Gemeente Ridderkerk