Gemeente begint bestrijding eikenprocessierups

De gemeente Ridderkerk is weer begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. De brandhaartjes van deze rups zijn gevreesd. Wie ze per ongeluk aanraakt, kan last van jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen krijgen.

Om te voorkomen dat de eitjes van de rups uitkomen, spuit de gemeente kleine aaltjes in (vooral) eikenbomen. De aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Ze zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren. Dit is dus een natuurlijke methode om de eikenprocessierups te bestrijden. Deze week is er begonnen met spuiten. Omdat niet alle eitjes tegelijk uitkomen wordt er volgende week (week 17) nog een keer gespoten. 

Er wordt avonds en ’s nachts gewerkt, omdat de aaltjes niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen. De gemeente start om 20.00 uur en rijdt tot ongeveer 7.00 uur door alle wijken. Het voertuig met de nevelspuit geeft mogelijk kort wat overlast van geluid en licht.

Meer informatie

Op www.rupsen.info vindt u informatie over de gezondheidsaspecten van de eikenprocessierups. Voor meer informatie over de bestrijding en beheersing van de eikenprocessierups, kijk op www.processierups.nu. Heeft u per ongeluk een rups aangeraakt? Kijk dan op www.thuisarts.nl wat u het beste kunt doen. 

Heeft u vragen over hoe de gemeente de rups bestrijdt? Neem dan contact op met Klaas Lugies via telefoonnummer (0180) 698 749.