Gemeente Ridderkerk deelt gratis nestkastjes uit

Om de eikenprocessierups te bestrijden roept de Gemeente Ridderkerk volgend jaar de hulp in van de ultieme rupsen-vanger: de koolmees. Daarom geeft de gemeente 100 nestkasten weg aan inwoners, om zo het aantal koolmezen te vergroten.

De eikenprocessierups was afgelopen zomer flink in het nieuws. De haren van deze rups kunnen huid-uitslag, oogklachten en irritatie aan luchtwegen veroorzaken. De gemeente doet er alles aan om deze overlast te voorkomen.

In 2020 wil de gemeente de rups nog meer preventief bestrijden, door de koolmees in te schakelen. Deze vogel heeft de eikenprocessierups namelijk op het menu staan. En alle rupsen die worden opgevreten, veroorzaken geen overlast meer.

Afgelopen jaar heeft de gemeente eiken bespoten met nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die de rupsen doden. Naast deze preventieve bestrijding zijn ook nesten van de eikenprocessierups weggezogen. Dit jaar wil de gemeente naast het inzetten van aaltjes ook de hulp van de koolmees inschakelen.

Heeft u een eik in de tuin, woont u in de buurt van eiken of wilt u gewoon onderdak geven aan de koolmees? Stuur dan een e-mail naar koolmeesnestkast@bar-organisatie.nl. Vermeld uw naam, adres, contactgegevens en waarom u graag in aanmerking komt. De eerste 100 inzenders krijgen een nestkastje.