Lokaal

Gemeente Ridderkerk geeft afgepakte bijstandsuitkering terug

De gemeente Ridderkerk heeft Renee van der Elburg van wie de bijstandsuitkering was stopgezet omdat ze niet kon bewijzen boodschappen voor haar moeder te hebben gedaan, met terugwerkende kracht een nieuwe uitkering gegeven. Dit meldt EenVandaag op hun website. Ook komt er een gesprek met de wethouder Laurens Franzen (Echt voor Ridderkerk).

De uitkering van Renee van der Elburg was door de gemeente ingetrokken nadat in mei 2021 bleek dat er een te hoog bedrag stond op een en/of-rekening die ze deelt met haar moeder. Ze kon bovendien niet aantonen dat ze de wekelijkse boodschappen die ze voor haar moeder van die en/of-rekening betaalde niet voor zichzelf had gedaan. Omdat de gemeente zegt haar al eerder te hebben gewaarschuwd, werd niet alleen 2.500 euro aan bijstand teruggevorderd, maar de hele uitkering stopgezet.

Het hele verhaal werd woensdag 12 januari 2022 uitgezonden in een aflevering van EenVandaag. Dit bracht een storm van verontwaardiging teweeg op sociale media. Het college van gemeente Ridderkerk kwam donderdag 13 januari 2022 dan ook met een persbericht waarin werd vermeld dat het college zich niet herkent in het beeld zoals dat in de uitzending werd geschetst.

Blijkbaar heeft de ophef in media en sociale media ervoor gezorgd dat het dossier nog eens kritisch werd bestudeerd en alsnog een positief besluit is genomen voor Renee van der Elburg.

Renee reageert via EenVandaag verheugd op het telefoontje dat ze van de gemeente kreeg. Daarin werd verteld dat ze met terugwerkende kracht vanaf augustus weer een uitkering krijgt. “Ik ben er ontzettend blij mee.”

De gemeente wil niet meer inhoudelijk op de zaak reageren. Over individuele gevallen in het kader van bijstandsverlening worden geen mededelingen gedaan.

Foto+video: EenVandaag