Gemeente: ruim honden- en paardenpoep op

Wist u dat er in heel Ridderkerk een opruimplicht geldt voor honden- en paardenpoep? Die opruimplicht is er om overlast en ziektes te voorkomen. U kunt het zakje weggooien in een van ruim zevenhonderd afvalbakken van de gemeente.

Mensen en dieren kunnen via direct en indirect contact ziek worden van een dier. Ziektekiemen in de ontlasting overleven een tijdje in de omgeving. Zo kunnen ze bij mensen en andere dieren terechtkomen. Via hondenuitwerpselen die op straat, in parken en plantsoenen blijven liggen, wordt ook het voor honden dodelijke honden-parvovirus verspreid.

Om een besmetting te voorkomen, is het belangrijk hondenpoep op te ruimen. En om goed handen te wassen (met zeep en veel water) na contact met dieren, na het tuinieren en na het buitenspelen.

Verplicht

Wie met een hond op pad is, moet ervoor zorgen dat een hond niet op straat poept. Gebeurt dat toch, dan moet de poep opgeruimd worden. Wist u dat het zelfs verplicht is iets bij u te hebben om de poep mee op te ruimen? Verwijdert u de poep meteen, dan bent u niet strafbaar. Ruimt u het niet op, dan riskeert u een boete van 150 euro, plus 9 euro administratiekosten. De opruimplicht geldt niet als u vanwege een handicap niet in staat bent dit op te ruimen. Deze regels gelden overigens ook voor paardenpoep.

Hebt u last van hondenpoep in uw buurt? U kunt een melding maken via het formulier ‘Melding overlast of vandalisme’.