Lokaal

Gemeente tekent overeenkomst met Belastingdienst

Wethouder Marco Oosterwijk ondertekende onlangs de overeenkomst ‘doorontwikkeling horizontaal toezicht’ met de Belastingdienst.

Ridderkerk heeft al sinds 2012 ‘horizontaal toezicht’ met de Belastingdienst. “Horizontaal toezicht zorgt ervoor dat we op tijd en op de juiste manier aan onze fiscale verplichtingen voldoen. Doordat we aan de voorkant meer zijn gaan samenwerken, is controle door Belastingdienst achteraf niet meer nodig. Hiermee verkleinen we het risico op correcties en boetes achteraf.”

De Belastingdienst gaf aan dat Ridderkerk een betrouwbare partner is. Met het afsluiten van de nieuwe overeenkomst is het wederzijdse vertrouwen formeel bevestigd. De ondertekening is de afsluiting van een intensief traject.

“De komende jaren verbeteren we het proces nog verder. Dat is onderdeel van de gemaakte afspraken. We verbeteren bijvoorbeeld de procesbeschrijvingen en fiscale monitoring nog verder.”

Marco van der Waal, manager Grote Ondernemingen bij Belastingdienst Rotterdam, zette ook zijn handtekening. Hij liet weten dat Ridderkerk de eerste gemeente is met zo’n overeenkomst. Er vallen 23 gemeenten onder Belastingdienst Rotterdam. Ridderkerk is er daar één van. Wethouder Marco Oosterwijk: “Dit is dus een prestatie om bestuurlijk en ambtelijk trots op te zijn.”