Lokaal

Gemeente verklaart de oorlog aan Japanse duizendknoop

Het lijkt wel een griezelfilm: een snel groeiende en woekerende plant die andere planten en struiken wegduwt. Zelfs steen of beton houdt hem ondergronds niet tegen. De wortels veroorzaken schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De Japanse duizendknoop is zo’n plant! De gemeente heeft hem de oorlog verklaard.

Tot half september werd de plant geknipt en regelmatig afgestoken. Omdat hij zo agressief is, gebruikt de gemeente sinds kort een toegelaten chemisch bestrijdingsmiddel. Het middel is specifiek ter bestrijding van de Japanse duizendknoop. Uit proeven blijkt dat dit het beste werkt. De steel wordt geïnjecteerd of – wanneer de stengel te smal – de plant ingesmeerd. Daarna komen er houten palen omheen te staan en bordjes met de tekst ‘verboden te maaien’ en ‘verboden te knippen’. Dit is nodig om verdere verspreiding te voorkomen. En zo houdt de gemeente in de gaten of deze methode werkt. In dee strijd kunnen wij uw hulp goed gebruiken! Groeit de Japanse duizendknoop in uw tuin? Handel dan als volgt:

  • Knip de plant tot op de grond af of trek hem met wortel en al eruit. Door dat wekelijks te herhalen raakt hij uitgeput.
  • Doe alles in een stevige vuilniszak en bind deze goed dicht.
  • Voorkom dat er stukjes achterblijven: ieder klein scheutje kan ergens anders een nieuw plantje worden.
  • Gooi de vuilniszak bij het gewone huisvuil (groene e container), dus niet in de bruine container bij het gft! Leg ook geen takken op de composthoop .


Melden bij de gemeente

Ziet u dit groene monster in de openbare ruimte? Laat het ons weten, liefst met een foto en/ of beschrijving van de locatie. Meld het via: