Lokaal

Gemeente werkt aan toekomstbeeld voor Oosterpark

Een park waar voor inwoners een goede balans is tussen sporten, recreëren en van de natuur genieten. Dat is het toekomstbeeld voor het Oosterpark. Daar werkt de gemeente samen met een ecoloog en een landschapsarchitect aan.

Het park moet om meerdere redenen heringericht worden. De Ridderkerk Rowdies hebben meer ruimte nodig, zodat zij op het hoogste niveau van de competitie kunnen blijven meedoen. Verder moesten er twee jaar geleden zieke essen worden gekapt en wordt onderzocht of er een geluidsscherm langs de A15 komt, zodat inwoners van Drievliet rustiger wonen. De gemeente grijpt deze kans aan om een toekomstbestendig park in te richten. Wethouder Peter Meij hoopt dat het een soort modelpark wordt.


Naar hoger plan

Hij is enthousiast over de plannen. “Het park wordt in het schetsontwerp opgedeeld in drie delen. In het midden willen we toe naar een stiltegebied met hoge kwaliteit natuur, zodat vogels en insecten daar in alle rust kunnen leven. Daaromheen moeten dan wandelpaden komen, zodat gebruikers van het park er naar kunnen kijken.”

Het stiltegebied

In het gedeelte naast de Rotterdamseweg wordt dan de sport geclusterd: de Ridderkerk Rowdies, De Hole Ridders en T.V. d’Oudelande vinden daar een plek. Daardoor wordt het in de rest van het park rustiger. Aan de andere kant naast het stiltegebied zou dan de recreatie komen, zoals kinderboerderij De Dierenhof, De Pannekoe en de natuurspeeltuin, maar ook een kanoroute en een educatieve route.

Gedeelte voor de sport


Bospark

Wethouder Meij: “We beogen meer een bospark, met grote waterpartijen en eilandjes. En meer diversiteit in het groen en bloeiende planten. De opbouw wordt dan geleidelijker. Bijvoorbeeld tussen de bomen eerst heesters en dan pas gras. We willen via stoeptegels wat informatie geven, bijvoorbeeld over het soort boom en wanneer deze aangeplant is. Ook bij de entrees komen informatieborden. Zo willen we mensen aanmoedigen hierover meer informatie te zoeken.”

Het plan wil de entrees aantrekkelijker maken, om mensen zo het park in te lokken, door bijvoorbeeld vanaf de Oosterparkweg lanen met fruitbomen aan te leggen. Voor senioren moeten er in het park comfortabele zitbanken komen. Om even uit te rusten, te genieten van de natuur en mensen te kijken. De parkeerplaatsen zijn verder van de wijk gepland. Deze parkeerterreinen worden omzoomd, zodat inwoners van Drievliet op het groen kijken.

Uitgebalanceerd

De wethouder is onder de indruk van de plannen. “Ik vind het een groot compliment waard dat we – in de zomervakantie – met eigen mensen zo’n mooi, uitgebalanceerd plan hebben kunnen opstellen. Het schetsontwerp is heel mooi.”

“Het park is tussen 1975 en 1985 aangelegd. Toen waren de prioriteiten heel anders en was er nog veel meer ruimte. We vragen veel van de schaarse buitenruimte. Toch lukt het met dit ontwerp om de biodiversiteit te verbeteren: op een kleiner perceel meer soorten bomen, bloemen en struiken en daardoor een betere leefomgeving voor insecten, vogels en andere dieren.”

Geluidsscherm

Hoe het park eruit komt te zien is mede afhankelijk van of er een geluidsscherm komt en zo ja, welke variant dat zal worden. Een aarden wal neemt bijvoorbeeld veel plek in. “Onze voorkeur ligt daarom bij een ‘gewoon’ scherm van zes meter hoog. Dat is een goed compromis tussen de impact die het scherm ruimtelijk heeft en het geluid dat het wegneemt. Ik moet zeggen dat dit een uitzonderlijke situatie is: wettelijk zijn we niet verplicht hier een scherm te plaatsen, want het geluid blijft onder de norm. Het is ook ongebruikelijk dat een gemeente dit zelf betaalt. Maar we vinden het belangrijk dat onze inwoners rustig kunnen wonen.”

In stappen

Het kan nog een tijd duren voor het park helemaal klaar is. Eerst moet de gemeenteraad de plannen bespreken en goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk volgend voorjaar. Meij: ,,Als de plannen worden goedgekeurd, moeten inwoners er daarna rekening mee houden dat er eerst veel ingrepen moeten plaatsvinden. Niet alles kan tegelijk gedaan worden. Dus dat vraagt wat geduld, maar over een paar jaar kunnen we dan met z’n allen genieten van een prachtig park.’’

Praat mee
Er is al veel informatie opgehaald. Op basis daarvan is dit schetsontwerp gemaakt. Over dit ontwerp kunt u meepraten tijdens drie bijeenkomsten: Woensdag 23 september kunt u terecht in de kantine van de Rowdies van 15.30 tot 16.30 uur en van 17.00 tot 18.00 uur. De bijeenkomst van 19.30 uur is vol. Donderdag 24 september van 20.00 tot 21.00 uur is er een online bijeenkomst.

Aanmelden is verplicht en kan bij Carola Dalessi via c.dalessi@bar-organisatie.nl. Zie ook www.ridderkerk.nl/herinrichting-oosterpark.

Illustratie’s: Gemeente Ridderkerk