Lokaal

Gemeenteraad neemt motie aan tegen geluidsoverlast

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd een motie aangenomen, die was ingediend door Karin Kayadoe van Leefbaar Ridderkerk, welke werd ondersteund door meerdere partijen.

,,Herkent u het? Zit je lekker te genieten op een terras aan het Koningsplein, komt de één na de andere stoere wagen langs en wil zich even laten horen hoe deze gechipt is met pops and bangs. Het resoneert daar zo lekker. Je zal er maar wonen”, vertelt Karin Kayadoe.

,,Of je wil ‘s avonds op tijd gaan slapen, omdat je de volgende dag moet werken en de decibellen vliegen je om de oren vanaf de Rotterdamseweg. Ongetwijfeld zullen er meer plekken zijn waar verkeersaso’s denken dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan, want ook zij weten heel goed dat de pakkans nu bijna nihil is. In meerdere plaatsen zijn en worden er al proeven gedaan met de geluidflitspaal. Helaas is wet en regelgeving nog niet op orde en kan er dus middels zo’n paal nog niet beboet worden. Wat wel handig is aan die palen is dat er wel inzicht gegeven kan worden op welke tijdstippen door voertuigen te veel herrie geproduceerd wordt. Er efficiënt handhaving ingezet kan worden tot de regelgeving is aangepast”, gaat Kayadoe verder. 

Leefbaar Ridderkerk heeft daarom een motie ingediend om dit helder te krijgen. De motie van Leefbaar Ridderkerk werd aangenomen mede dankzij Partij 18PLUS, PvdA, VVD, EVR en GL als mede-indieners en Burger op 1, CDA, SGP steunden de motie bij de stemming ervan.

 In de motie werd het college opgedragen om onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheden en kosten om geluidflitspalen in te zetten in Ridderkerk, daarbij te inventariseren waar geluidflitspalen in Ridderkerk van toegevoegde waarde kunnen zijn en de raad vóór de Begrotingsraad op 2 november 2023 te informeren over de uitkomsten van het onderzoek.