Lokaal

Gemini College opent feestelijk haar eigen expositie bij Galerie Imspa

Ter afsluiting van de eerste module van het speciale project in het nieuwe schooljaar openden de leerlingen van de brugklas VWO van het Gemini College de tentoonstelling “Being Exposed”, waarbij zij met eigengemaakte foto’s een expositie bij Galerie Imspa inrichtten.


Sinds vorig schooljaar is men op het Gemini College met brugklas VWO (± 44 leerlingen, verdeeld over 2 klassen) gestart met een speciale project-dag: 80-20 Learning. Het idee is dat leerlingen 4 dagen per week het regulier schoolcurriculum volgen en dat ze voor 1 dag in de week een speciale project-dag hebben. Voor deze project-dag is het schooljaar verdeeld in 4 modules van zo’n 8 weken per module. Brugklas VWO zal in groepjes voor 8 weken lang met een bepaald thema aan de slag gaan. Het project is opgezet rondom de visie “Leren door te doen”, of ook wel “Onderzoekend Leren” genoemd. Het thema voor periode 1, de eerste 8 weken van het nieuwe schooljaar, is “Being Exposed”. De leerlingen kregen de opdracht om in 7 weken tijd een professionele foto-expositie op te zetten met zelfgemaakt werk. Gedurende deze eerste module stonden er bijzondere externe gastsprekers en ook verdiepende excursies naar onder ander het Fotomuseum Rotterdam op het programma. 

Zo heeft Killian Lindenburg (fotograaf/videograaf Algemeen Dagblad en Media TV) de leerlingen een dag lang meegenomen in de theorie en praktijk van de fotografie en hij was daarnaast tijdens de expositie voorzitter van de jury voor de beste foto. En heeft Martin Impelmans kosteloos een gastles gegeven aan de brugklassers over hoe een expositie tot stand komt. Martin en Wilma Impelmans stelden hun Galerie beschikbaar om de expositie te kunnen houden. Ook moet Marlon Twillert genoemd worden, de eigenaar van de firma FBI Reclame, die de foto’s voor de expositie gratis heeft geprint.


Verder waren er Lisa Smits, Caroline van Twillert, Merel Kappetijn en Robin Plaisier, leraren van het Gemini College, die zich met veel enthousiasme voor dit project hebben ingezet. En natuurlijk ook de leerlingen, die met veel creativiteit een grote verzameling aan diverse foto’s hebben gemaakt. Zo waren er foto’s van de natuur, dieren, mensen, abstracte foto’s, kleurenfoto’s en zwart/wit foto’s.


Donderdagavond 12 oktober was de opening van de expositie, waarbij bovengenoemden allen aanwezig waren. Ook familieleden, vrienden en kennissen van de leerlingen waren bij de opening aanwezig. Zij werden later uitgenodigd om een stembiljet voor de publieksprijs in te vullen.

Winnaars

De prijswinnaars waren:
Beste foto Publieksjury – de Kip gemaakt door de leerlingen van groep 1Beste foto Vakjury – de foto Landschap weerspiegeling, de jury prees de compositie van de foto en de moed van de fotografen om de foto om te keren. Deze foto werd gemaakt door de leerlingen van groep 6


De expositie is gratis te bezichtigen op vrijdag 13 oktober en zaterdag 14 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur bij Galerie Imspa ,Scheepmakerstraat 23 te Ridderkerk.

Door Erik Jonkman