Lokaal

Gerhard Hormann herontdekt het fietsen

Het nieuwe boek van Gerhard Hormann gaat over “Geluk op twee wielen”. De Ridderkerkse schrijver vertelt in zijn negentiende boek over de fietskilometers die hij aflegt en wat hij hierbij denkt en voelt. Met de wielerapp Strava legt hij zich nieuwe uitdagingen op.

Een late midlifecrisis wil de 62-jarige auteur zijn hernieuwde passie voor fietsen zeker niet noemen. “Fietsen is natuurlijk niet nieuw voor mij. Om mijn jongensfiets had ik een racestuur gezet en het voorspatbord weggehaald om het op een racefiets te laten lijken. Later ben ik op een echte racefiets gaan rijden. Daarna is het een beetje weggevallen door een drukke baan en het gezinsleven” aldus Hormann.

Het vuurtje werd weer aangewakkerd toen hij voor weekblad Aktueel een interview had met wielrenner Eddy Planckaert en diens zoon Walter die ook profwielrenner was geworden. “Voor de foto gingen we een stukje fietsen. Dat was voor mij een kort ritje, want bij de eerste heuvel moest de mannen laten gaan. Voor mij was dit wel het signaal om weer serieus te beginnen met fietsen” vertelt de schrijver.

Fietsen kost niets

Een extra reden om te fietsen had de Ridderkerker in de periode dat hij extreem zuinig leefde om versneld zijn hypotheek af te kunnen lossen. “Alles wat je met de fiets doet is gratis. Dat doe ik nog steeds. Je hoeft echt niet voor alles de auto te pakken. Voor een film in Rotterdam ga ik met de fiets. Ook ga ik met de fiets naar de bakker. Als ik in de supermarkt ben moet ik met de spullen in mijn winkelwagen wel altijd afwegen of alles in mijn fietstassen past.”

Hormann maakt er mee duidelijk dat hij zijn kilometers niet alleen met zijn op maat gemaakte racefiets maakt. Met een gewone fiets maakt hij de kleinere ritjes en met een mountainbike rijdt hij in de bossen. De meeste kilometers maakt hij met zijn racefiets voor ritten van soms meer dan 100 kilometer of een rit van twee dagen naar zijn vakantiehuis in Overijssel. “We hebben twee auto’s, nog uit de tijd dat we tweeverdieners waren. Inmiddels heb ik wel bewezen dat we die tweede auto niet meer nodig hebben. En fietsen is een heerlijke vorm van vrijetijdsbesteding” stelt de schrijver.

Hoewel niets moet legt Hormann zich met Strava doelstellingen op. Een rit van 100 kilometer is er elke maand wel bij. “Maar je kunt je ook voornemen om in een maand 200, 600 of 1200 kilometer te fietsen. Die 1200 heb ik overigens nog nooit gehaald. Het leuke van Strava is dat je ´beloningen´ krijgt als je je doel hebt gehaald of op een traject sneller hebt gereden dan voorheen. Dat maakt dat je blijft proberen om het steeds iets beter te doen.”

“Geluk op twee wielen” is verschenen bij Just Publishers. Het 240 pagina´s tellende boek kost € 20.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.