Lokaal

Geslaagde rommelmarkt in Slikkerveer

De Rommelmarkt van Stichting Wijkactiviteiten Slikkerveer ging afgelopen zaterdag 12 september 2020 als één van de weinige activiteiten in deze corona-tijd wel door.

De kraamhouders konden wellicht wat minder bezoekers treffen voor hun kraam dan voorgaande jaren, maar het was wel gezellig druk. Ook deden meerdere winkels op het Dillenburgplein mee aan de rommelmarkt, die werd gehouden op de Reyerweg, door hun artikelen buiten voor de ingang te verkopen. Tientallen mensen wanen zich op gepaste afstand langs de kramen vol snuisterijen. 

“We hebben diverse maatregelen genomen zodat het kon doorgaan”, vertelt Willem Buying van SWS Slikkerveer. Zo staan er oranje pijlen op de grond voor de looprichting, de kramen staan wijdverspreid en er ligt ontsmettingsmiddel bij de ingang van het wijkcentrum. “Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, wordt het zeker een succes. We hebben eten en drinken, kinderen kunnen vrij rondlopen en het is een terrein van honderd meter. Zo zitten we tenminste niet op een klutje.” Volgens Buying bestaat deze traditie al zo’n dertig jaar. “We stonden toen nog aan de dijk bij de Dukdalf. Sindsdien hebben we het, gelukkig nog tot en met vandaag, kunnen doorzetten”, vertelt hij al kijkend in het rond.  

Struiners

De rommelmarkt telt ongeveer 71 kramen die onder meer gevuld zijn met kleding, cd’s, boeken en nog veel meer. Een enkeling springt ertussenuit met de verkoop van Amerikaanse kentekenplaten. “We hebben wel een leuke handel”, vertelt de dame. “We zijn ‘struiners’. Als we op een gegeven moment teveel hebben, moeten we het weer kwijt hé”. De verkopers vertellen dat als ze op een rommelmarkt staan, de aanhanger perfect is om de spullen mee te vervoeren. “Het leukste aan die rommelmarkten is dat je dingen tegenkomt die je normaal nooit ziet. Daarnaast vind ik het ook altijd gezellig even een praatje te maken”, lacht de vrouw. Bij de vraag of het een uit de hand gelopen hobby is, knikt ze. “Het loopt nu ook heel goed bij ons dus dan is het ook heel leuk om te doen.”


Wijkoverleg

Terwijl de meerderheid spullen aanbiedt, biedt een klein deel juist een kans aan om bij te dragen aan de buurt. “We willen contact leggen met mensen en zijn nog op zoek naar leden voor het wijkoverleg. Tegelijkertijd proberen we signalen en ideeën van de buurt te polsen”, zegt Facet Ridderkerk. Ook Buurtpreventie Slikkerveer is van de partij op deze markt.  “Wij geven tasjes weg met lampjes en zaklampen om veilig rond te kunnen lopen. Ook hebben we formulieren liggen waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor het veilig houden van de buurt”, vertelt de dame van de kraam Buurtpreventie Slikkerveer. 

Ze legt uit dat de positie niet direct inbraak of diefstal betreft. “Onze buurt is natuurlijk al wel veilig, maar we zoeken mensen om het nog veiliger te maken. Daarmee bedoelen we niet voor politie spelen, maar bijvoorbeeld het melden van een kapotte lantaarnpaal of heg. Dat geven we dan door aan de gemeente of de politie.” Ze beschrijft het met de woorden: ‘horen, zien en doorgeven’. “We hebben oudere en jongere mensen die nu meelopen. En door het doen van zulk soort dingen, zijn er veel mensen geholpen.”

Kortom, de rommelmarkt in Slikkerveer was een drukke en gezellige dag met veel te beleven. 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Arjan ’t Jong en Willeke Havenaar
Foto’s Arjan ’t Jong