Lokaal

Glasvezel voor inwoners en bedrijven in Ridderkerk; supersnel internet voor iedereen

We netflixen, youtuben en fortniten met het hele gezin. Daardoor gebruiken we meer data en willen we vertrouwen op een steeds betere infrastructuur. De oplossing is de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk, waardoor we nog sneller kunnen internetten. Netflixen, youtuben en ook nog eens razendsnel een 4K-video uploaden is daardoor over een paar jaar heel gewoon.

Daarom gaat L2Fiber in gemeente Ridderkerk supersnel internet aanbieden. Waar normaal de kosten van zo’n aansluiting al snel oplopen tot 500 euro, biedt L2Fiber dit nu gratis aan voor alle bewoners van gemeente Ridderkerk.

Wanneer je als inwoner of bedrijf een abonnement met glasvezelverbinding afsluit, kan je er gebruik van maken. Het goedkoopste internet-only abonnement bij één van de providers op het L2Fiber-netwerk kost € 39,95 per maand (incl. btw) met 500 MB. Een internet- en tv-abonnement start al met een bedrag van € 54,95 per maand (incl. btw) met 500 MB. Een zakelijk internetabonnement is er al voor € 99,- per maand (excl. btw).

Wethouder Marten Japenga (midden), Oscar Kuiper (links) en Henk Hoven van L2Fiber beginnen symbolisch met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Ridderkerk.

Open netwerk; keuzevrijheid voor inwoners

Het glasvezelnetwerk van L2Fiber is een zogenoemd ‘open netwerk’. Internetproviders kunnen zich aansluiten op het glasvezelnetwerk van L2Fiber en bieden abonnementen aan voor bewoners. In gemeente Ridderkerk is er hiervoor een ruime keuze van zes providers via het glasvezelnetwerk, dus als bewoner of bedrijf heb je voldoende mogelijkheden om te switchen. Zit je nu al bij één van die zes providers, dan hoef je niet eens te veranderen. Wil je in de toekomst wel overstappen naar internet (en/of tv) via het snelle glasvezelnetwerk, maar wil je nog niet switchen, dan ben je in ieder geval al aangesloten op het snelle netwerk van L2Fiber.

Voorbereid op de toekomst; digitale veiligheid voorop

L2Fiber is onderscheidend omdat er ook extra diensten kunnen worden aangesloten via gescheiden netwerken. Denk hierbij aan het uitwisselen van medische gegevens die je liever niet deelt via het gewone internet. Voor diensten als E-health zijn er aparte poorten op de modem die via een veilig eigen netwerk informatie wisselen, want in een tijd waarin de maatschappij snel vergrijst wordt deze manier van gezondheidszorg steeds belangrijker. Natuurlijk kan ook een eigen bedrijfsnetwerk makkelijk op deze veilige manier worden aangesloten.

E-health op een veilige manier; onze verantwoordelijkheid naar de vergrijzende maatschappij

“De meeste netwerken zijn ‘s nacht offline, omdat ze dan worden onderhouden,” zegt eigenaar en medeoprichter Oscar Kuiper van L2Fiber. “Als jouw hartmonitor aan het internet is verbonden, dan wil je niet dat er tussen middernacht en 04.00 uur ‘s ochtends geen verbinding is. Dat kan levensgevaarlijk zijn.” Want volgens Kuiper hebben diensten voor gezondheid, geld, veiligheid of andere belangrijke data een uiterst veilige en betrouwbare verbinding nodig. “Daarom bieden providers de mogelijkheid aan om ook diensten af te nemen die losstaan van het internet. Wel zo veilig en geruststellend voor iedereen.”

Centrum & Donkersloot; startpunten voor Glasvezel Ridderkerk

L2Fiber start op 11 november rond het Centrum in Ridderkerk met zogenoemde woningchecks. Bewoners van die gebieden ontvangen een brief waarmee ze zich online kunnen aanmelden voor een afspraak. Ook loopt er een team in de wijk om de woningchecks te realiseren en vragen te beantwoorden. Wanneer de checks zijn uitgevoerd, wordt er gestart met graven. Zodra dit gebeurt, ontvangen bewoners hierover weer een brief.

Ook bedrijfsterrein Donkersloot staat hoog op de lijst van L2Fiber. Op 8 november is er een ondernemerslunch waarbij L2Fiber een presentatie geeft aan ondernemers in Ridderkerk.


Henk Hoven van L2Fiber en wethouder Marten Japenga

Steun van gemeente Ridderkerk

Gemeente Ridderkerk steunt het project, omdat zij gelooft dat een snelle glasvezelverbinding een positieve bijdrage levert aan het leefcomfort van bewoners en ondernemers. De gemeente Ridderkerk draagt financieel niets bij aan dit project. De gemeente zet zich daarom ook in om het project ‘Glasvezel Ridderkerk’ tot een succes te maken voor alle betrokkenen. Wethouder Marten Japenga opende het project met een officiële kick-off in het gemeentehuis.

In 5 stappen glasvezel

De promotiecampagne in Ridderkerk start op 11 november 2019 en zal voornamelijk digitaal via internet en social media verlopen. In het eerste kwartaal van 2020 wordt gestart met de eerste aanleg van het glasvezelnetwerk. Technisch is het mogelijk om het project af te ronden in 1 jaar maar de verwachting is dat het uiterlijk 2 jaar duurt. Ook de buitengebieden van Ridderkerk worden meegenomen in het project.

Mocht er binnen 3 jaar verzakingen optreden als gevolg van de graafwerkzaamheden dan zal L2Fiber de herstelwerkzaamheden voor hun rekening nemen.

Mocht men na 2 jaar besluiten toch te willen om te worden aangesloten op het glasvezelnetwerk dan zal dat niet meer kosteloos zijn. Een bedrag van ca. € 500 zal dan in rekening worden gebracht.

1- Kennismaking
Ja! Het is zover! L2Fiber gaat beginnen met uw wijk. Zij gaan binnenkort beginnen met graven. Het aanleggen van glasvezel bij u thuis kost u niets. U zult dus ook nooit een factuur van L2Fiber ontvangen.
U kunt u aanmelden via: www.L2Fiber.nl/Ridderkerk

2- L2Fiber komt bij u langs
Even uw woning checken om te kijken waar L2Fiber straks de glasvezelkabel in uw huis kunnen aansluiten. Als het zover is ontvangt u brief nummer 1. L2Fiber komt langs, dit duurt circa 15 minuten.
Als u akkoord bent met waar L2Fiber de glasvezelkabel naar binnen brengt in uw huis en waar zij het glasvezelkastje gaan plaatsen (vaak is dit in de meterkast), dan vraagt L2Fiber uw handtekening.

3- L2Fiber gaat graven
U ontvangt van L2Fiber brief nummer 2. In deze brief staat een aankondiging dat zij gaan graven. Het graven voor uw huis zal een paar dagen duren. ’s Ochtends maakt L2Fiber de stoep open en ’s middags weer dicht. Zo proberen zij de overlast minimaal te houden. L2Fiber gaat dus de goede kant op en bouwen op uw begrip.

4- Bevestig uw afspraak voor aansluiting
U ontvangt van L2Fiber brief nummer 3. Hierin staan een dag en tijdstip wanneer zij bij u langskomen om uw glasvezelkabel aan te sluiten in uw woning. Deze afspraak dient u te bevestigen via de link die genoemd wordt in de brief. Kunt u die dag of dat tijdstip niet? Via deze link kunt u
tevens een afspraak maken wanneer het u het beste uitkomt.

5- Tevreden
Uw huis is nu ‘glasvezel ready’. U kunt nu overstappen naar een provider die glasvezeldiensten aanbiedt. (Maar dat hoeft niet.) Op www.L2Fiber.nl/Aanbod kunt u alle aanbieders vergelijken.

Meer info: https://l2fiber.nl/ridderkerk.nl.