Lokaal

Groei in Ridderkerk Veilig WhatsApp-groepen

Steeds meer Ridderkerkers sluiten zich aan bij een WhatsApp-groep van Ridderkerk Veilig. Dit is een netwerk van WhatsApp-groepen dat is opgericht door inwoners, de politie en de gemeente.

In de WhatsApp-groepen van Ridderkerk Veilig kan je elkaar op de hoogte stellen van verdachte situaties en noodgevallen. Door met elkaar waakzaam en alert te zijn, kunnen bijvoorbeeld inbraken, vernielingen en babbeltrucs worden voorkomen. Ook krijgt de politie meer waardevolle informatie, waardoor zij gerichter kan optreden. Zo vorm je als buren de ogen en oren van de wijk.

Inmiddels zijn er al meer dan 3.500 deelnemers, verdeeld over 23 WhatsApp-groepen. Deze zijn verdeeld over de wijken van Ridderkerk. Als een wijk te groot is, wordt deze opgedeeld in sub-wijken. Zo krijgt een deelnemer alleen een melding uit zijn eigen buurt.

Beheerder

In de WhatsApp-groep zitten buurt- bewoners. De politie en gemeente zitten niet in de groep. Wel zit er in iedere groep een beheerder, iemand uit de wijk. De beheerder voegt nieuwe leden toe aan de WhatsApp- groep, onderhoudt het contact met beheerders van andere groepen uit de buurt en heeft contact met de wijkagent als er iets is gebeurd.

Jacqueline, Thomas en Remko zijn zogenoemde hoofdbeheerders van alle groepen. Zij ontvangen berichten van bijvoorbeeld de politie, inwoners of wijkagenten. De hoofd- beheerders maken vervolgens een bericht voor de WhatsApp-groep van de desbetreffende wijk(en). Ook geven zij na een incident in de buurt een terugkoppeling aan deelnemers.

Om de kracht van de WhatsApp-groepen te vergroten, kunnen de deelnemers een sticker van Ridderkerk Veilig krijgen. Deze kunnen ze bij hun voordeur plakken. Daarnaast staan op een aantal plekken bij het binnengaan van Ridderkerk, borden met een vermelding dat de gemeente WhatsApp buurtpreventie heeft.

De hoofdbeheerders van Ridderkerk Veilig benadrukken de positieve werking van de WhatsApp-groepen. Door een WhatsApp-groep ontstaat er vaak meer verbinding tussen de buurt en de wijkagent. Ook wordt het gevoel van veiligheid vergroot.

Wilt u zich ook aanmelden voor de WhatsApp-groep in uw wijk? Dat kan via ridderkerk.nl/whatsapp-groep-ridderkerk-veilig. Lees voor aanmelden eerst de huisregels door.

Foto: Gemeente Ridderkerk