Groep Ransuilen overwintert middenin woonwijk bij Oosterpark

In januari streek een groep van acht ransuilen neer in een taxusboom middenin een woonwijk nabij het Oosterpark. Ze groepeerden zich om in deze koude periode samen uit te rusten. Dit bijzondere gedrag heet roesten.

Ransuilen leven, in tegenstelling tot de meeste uilensoorten,  samen met soortgenoten.  Zodra de winter begint, gaan de ransuilen op zoek naar een definitieve roestplaats om de winterse periode door te komen. Een groep van acht ransuilen koos voor een groenblijvende taxusboom in Ridderkerk-Oost. Hier zaten zij in de meeste gevallen hoog in de boom dicht tegen de stam aan, of verscholen achter de vele takken en bladeren. Tijdens deze rustperiode is er voor het eerst contact tussen mannetjes en vrouwtjes. Roestbomen zijn een ideale plek om een partner uit te zoeken.

Ze vielen bijna niet op door hun schutkleur. Het zijn slanke uilen met lange oortjes, die aan de bovenkant een rosbruine verenkleed met donkere tekening hebben, dat op een boomschors lijkt. Bijzonder gecamoufleerd was het moeilijk, om hen te vinden. Door braakballen en de vele uitwerpselen in de tuin van de eigenaar van deze boom werd de aanwezigheid van uilen duidelijk.

Tegen schemertijd vlogen de uilen weg voor de jacht op voedsel. Het is voor hen belangrijk, dat er bij de roestplaats een open gebied is, waarin zij ’s avonds en ’s nachts gingen jagen op veldmuizen. Dit is hun favoriete voedsel. Tegen de ochtend kwam de hele groep weer terug naar de boom, om hier vervolgens te gaan rusten.  

Eind januari verliet een groot gedeelte van de groep ransuilen de roestplaats. Meestal gaan ze tussen eind maart en begin april richting een nieuw territoriumgebied, waar de balts en broedperiode volgt. Er bleven drie uilen in de roestboom nog een aantal weken zitten, waar ze door veel mensen werden bewonderd en op de foto werden gezet.

Wat was het bijzonder om zoveel mooie ransuilen bij elkaar in een boom te zien en op deze manier veel van hun uiterlijk en gedragingen te leren.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.