Lokaal

Grote brand aan Voorweg

Op vrijdag 27 september 2019 om ongeveer 11.15 uur werd er melding gedaan van een brand in een loods aan de Voorweg in Ridderkerk, tegen de grens van Barendrecht. Het zou gaan om een timmerbedrijf.

De brand is waarschijnlijk ontstaan op het dak van de loods. Al snel werd het opgeschaald naar “grote brand” met GRIP 1 en ging de brandweer van Barendrecht met grote spoed naar de plek des onheils. Ook het droneteam van de brandweer werd gealarmeerd. Extra hulpdiensten moesten worden ingezet.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Er ging dan ook een waarschuwing uit om ramen en deuren in de omgeving te sluiten.

11.36 uur:

11.50 uur: Er zijn meerdere explosies gehoord. Wat er precies in de loods staat, is nog onbekend. De brand breidt zich uit.

12.00 uur: Een noodmelding op de mobiele telefoon. Waarschuwing om uit de rook te blijven.

12.07 uur:

12.10 uur: Brandweer heeft drone ingezet om beelden te maken van bovenaf. Zo kan de brandweer precies inzetten op het blussen. De rook trekt over de snelweg A16 en er wordt een snelheidsbeperking geplaatst. De loods staat inmiddels geheel in lichterlaaie.

12.21 uur: De grote vlammenzee is inmiddels aardig ingedamd. Er is nog wel veel rookontwikkeling. Het blussen gaat door. De brandweer voorkomt dat de naastgelegen gebouwen ook vlam vatten.

12.42 uur: Rijnmondveilig.nl meldt dat er asbestresten zijn aangetroffen op het brandterrein. Metingen in de omgeving tonen aan dat de asbest niet buiten het brandterrein terecht is gekomen.

13.00 uur: Een verslaggever van RTV Rijnmond interviewt toeschouwers. “Het leek wel even oorlog hier!”

13.15 uur: Door een aantal scholen werd de vraag gesteld: “mogen de kinderen naar huis?”. Ja, kinderen kunnen gewoon naar huis. Kun je de brand ruiken, dan wordt geadviseerd om even niet buiten te spelen. Rechtstreeks naar huis kan wel.

14.00 uur: De overlast in de omgeving is sterk afgenomen. Het advies om ramen en deuren gesloten te houden, is zojuist ingetrokken. Brandweer zal nog geruime tijd nablussen.

https://www.facebook.com/redactiemediatv/videos/838760916525589/

Foto’s: Sebastiaan Jonkman en Stefan Coule