Lokaal

Grote opkomst tweede reünie Boele-medewerkers

Er waren nauwelijks genoeg stoelen voor alle bezoekers van de tweede Boele-reünie die op donderdag 23 maart werd gehouden in de zaal van buurthuis De Klinker in Bolnes. Zo’n zestig oud-medewerkers en andere betrokkenen bij de voormalige scheepswerf genoten er van het contact, wisselden verhalen uit en bekeken met veel plezier de vele foto’s die werden getoond. 

Naar aanleiding van de eerste reünie, in oktober vorig jaar, waren er verschillende vragen bij de organisatoren binnen gekomen. Een van die vragen betrof de wandelsportvereniging, want had Boele niet ooit een eigen wandelclub? Dit jaar staat er in de maanden juni en juli een tentoonstelling over 75 jaar Ridderkerkse Avondvierdaagse op de agenda van de Oudheidkamer. Daar deden de wandelaars van Boele toch ook aan mee? Dat blijkt te kloppen. Ze wandelden met vlag en uniform. In het boek Boele’s Scheepswerven, door Ger Guijs en Dick Ladage geschreven, uitgegeven in november 1989, staat dat ze aan allerlei tochten deelnamen. Ook aan de Vierdaagse van Nijmegen. Daarvoor waren de lopers dan wel acht dagen van huis. Ze gingen er per boot naar toe. Bij terugkomst in Slikkerveer werden ze dan soms door de eigen muziekvereniging Excelsior onthaald en ging het in optocht terug naar de kantine in Bolnes. De geschiedenis van de wandelclub zal aan de organisatoren van de tentoonstelling worden doorgegeven, want die mag natuurlijk niet ontbreken. Want de naam van iemand die er alles van zou kunnen weten is inmiddels bekend en zal worden benaderd. 

Een tekening van het Boele-logo

Logo

Mevrouw Annemarie van ’t Hoff-Boele onthulde een getekend voorbeeld van hoe in de toekomst mogelijk het logo van Boele er uit zou kunnen zien. “Het is maar één van de mogelijkheden”, aldus de organisatoren. “Een denkwijze. Het originele logo hing vroeger tegen de buitenwand van de kantine. Het zou mooi zijn als het nu weer tegen een wand geplaatst zou kunnen worden. Dan komt het goed tot zijn recht. De gesprekken met de gemeente hierover zijn nog lang niet afgerond. Er is nog niets duidelijk over de definitieve uitvoering en waar het komt te staan of te hangen”. 

Archiefstukken

Verschillende reünisten brachten gedenkstukken mee naar De Klinker. Herdenkingsmedailles, foto’s, maar ook een mooi fotoalbum uit het familiearchief van de familie Boele. Annemarie van ’t Hoff-Boele is nog steeds druk doende met het uitzoeken en sorteren van alles wat haar vader na zijn overlijden heeft achtergelaten . Een deel heeft ze eerder al aan de Oudheidkamer gegeven. Maar ook in het Bolwerk komt een aantal herinneringen te liggen. Alle aangeleverde zaken krijgen een plek in de Boele-archiefkast die staat opgesteld in het Bolwerk van Buurtpreventie Bolnes. 


Er werden ook veel foto’s getoond op een groot scherm. Van tal van daarop afgebeelde personen was de naam niet bekend. Gelukkig wisten de aanwezigen veel hiaten te vullen, soms compleet met bijnaam. Dat leverde vervolgens weer leuke anekdotes op. Foto’s en archiefstukken blijven welkom. Daarvoor kan contact worden opgenomen met Toon Huizer via het mailadres buurtpreventiebolnes@gmail.com, onder vermelding van Boele-archief.