Lokaal

Grotere rol gemeente bij inburgering

Gemeenten krijgen in 2022 meer regie op de inburgering van nieuwkomers. Ridderkerk is alvast aan de slag gegaan met de nieuwe werkwijze. Vorige week ondertekende de 31-jarige Feras Al Omari zijn integratie- en participatieplan, in het bijzijn van wethouder Marten Japenga, zie de foto boven.

De nieuwe wet inburgering zal in 2022 ingaan. Gemeenten worden onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van een Plan Inburgering en Participatie (PIP), waarbinnen doelen rondom inburgering, integratie en participatie vastgelegd worden.

Intensiever

Voor vluchtelingen worden gemeenten ook verantwoordelijk voor de inkoop van de leerroutes. Hiermee wordt de communicatie tussen de gemeenten en de taalaanbieder intensiever en op een persoonlijk niveau, waardoor het inburgeringsproces beter bewaakt kan worden.

PIP

Ridderkerk is alvast aan de slag gegaan met de nieuwe werkwijze. Sinds dit najaar worden de onderdelen waar al uitvoering aan gegeven kan worden, in de praktijk gebracht. De PIP wordt door de klantmanager en de vergunninghouder samen opgesteld, waardoor er een gezamenlijk plan van aanpak ontstaat.

Civiele techniek

Feras is een jaar geleden gevlucht uit Syrië en woont sinds juli in Ridderkerk. Zijn broers en een zus wonen hier al wat langer. De grote wens van Feras is om zijn studie civiele techniek – die hij in Syrië moest afbreken – in Nederland te kunnen afronden. De eerste stap is dat hij het Nederlands beter be- heerst. Om dit doel te bereiken volgt hij inburgeringslessen bij de Erasmus Universiteit.

Foto: Gemeente Ridderkerk