Lokaal

Havenhoofd opnieuw ingericht

Het gebied tussen de Havenkade en Havenhoofd vormde een rommelig geheel waarbij er amper relatie was met het water en de historie. Om deze relatie terug te brengen, is het Havenhoofd opnieuw ingericht.

De straat Havenhoofd ligt op de grens van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, op nog geen kilometer afstand van rivier de Noord. In 1505 werd hier een sluis aangelegd. Tot halverwege de twintigste eeuw voeren schepen via de sluis de Waal op. Dit was onder meer nodig voor de bevoorrading van Hendrik-Ido-Ambacht, maar ook voor de vlasoogst. Inmiddels liggen op de plek van de sluis een pleintje en parkeerterrein.

Oude sluis

Het gebied is nu vernieuwd. De nieuwe inrichting bestaat uit twee pleinen die grenzen aan het water van de Waal. De blauwgrijze stenen zijn zo neergelegd dat bezoekers worden herinnerd aan het water dat hier stroomde. Op beide pleinen kunnen bezoekers even uitrusten of langs het water wandelen. Ertussen is de vorm van de oude sluis terug te zien door de aanleg van twee terrassen. Daarnaast laten de betonnen dukdalven, zware palen om schepen aan vast te leggen, oude scheepsankers en de oude sluissteen de relatie met het verleden zien.

Het Havenhoofd is een van de sleutelplekken die zijn benoemd in de Waalvisie. Deze visie is opgesteld door de vier aangrenzende gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het doel ervan is de Waal beter zichtbaar en beleefbaar te maken voor recreanten en voorbijgangers.

Foto: gemeente Ridderkerk