Heeft u verzoeknummers voor beiaardier Rien?

Even kennismaken: Rien Donkersloot (36) is al zeven jaar de beiaardier van Ridderkerk. Elke zaterdag speelt hij van 12.00 tot 13.00 uur op het carillon, het klokkenspel op het gemeentehuis.

Ridderkerk heeft sinds 1980 een carillon. Bij de opening van het gemeentehuis in dat jaar, kreeg de gemeente het klokkenspel cadeau van de inwoners. Het instrument heeft 47 klokken en is gemaakt door de Nederlandse Klokkengieterij Eijsbouts, de grootste klokkengieterij ter wereld. De klokken hangen op het oude deel van het gemeentehuis en zijn verbonden aan een klavier. Deze wordt bespeeld door een beiaardier. Willem Andeweg was de eerste gemeentelijke beiaardier die het carillon mocht bespelen. In 2014 ging hij na 36 jaar met pensioen. Rien Donkersloot volgde Willem op.

Interesse

De interesse voor het carillon ontstond bij Rien op twaalfjarige leeftijd. “Tijdens een excursie naar de Laurenskerk in Rotterdam was de beiaardier toevallig aan het spelen. Toen hij hoorde dat ik orgel speelde, nodigde hij mij uit om ook wat noten op het carillon te spelen. Daar begon een fascinatie die niet meer weg is gegaan.” Rien besluit om na zijn orgelopleiding te starten met de beiaardopleiding in Amersfoort. Sinds zijn afstuderen in 2011 is hij een van de zeventig beiaardiers in Nederland. 

Inmiddels is Rien al een aantal jaar zowel organist als beiaardier. Hij geeft regelmatig concerten op beide instrumenten. Een voorkeur heeft hij niet: “Een orgel vraagt weer een hele andere manier van spelen dan een carillon, het is niet te vergelijken. Ik vind de afwisseling juist leuk.” Toch vindt Rien de traditie rondom carillons en het beiaardiers-vak erg bijzonder. “Het geluid van klokken in de stad vinden wij heel normaal, maar dat is iets typisch voor landen als Nederland en België. Het is bijzonder dat we dat al een paar honderd jaar koesteren.” 

Verzoekjes

Ondanks dat Rien ‘verstopt’ zit in de toren krijgt hij regelmatig positieve reacties van Ridderkerkers. “Op sociale media krijg ik berichten van mensen die genieten van de uitvoeringen. Laatst stond er onderaan de toren zelfs een fles wijn als bedankje. Dat is waar ik het allemaal voor doe: mensen laten genieten van een mooi stuk muziek.” Daarom probeert hij zijn bespelingen zo actueel mogelijk te maken. “Zo klinken er in december Sinterklaas- en kerstliedjes en rond Valentijnsdag liefdesliedjes. Ik weet dat mensen daar van genieten.”

Rien speelt ook graag nummers op verzoek. “Ik kreeg laatst tijdens mijn wekelijkse speeluur een mail van een 92-jarige inwoner. Hij vroeg of ik nog wat liederen van Valerius wilde spelen. Uiteraard heb ik zijn verzoek direct ingewilligd en na afloop bedankte hij mij.” 

Wilt u ook graag een keer een speciaal nummer horen op zaterdag? Dat kan! Via Riens website riendonkersloot.nl kunt u contact opnemen om een verzoeknummer door te geven. 

Foto: Gemeente Ridderkerk