Henk van Os blikt terug en vooruit op zittingstermijn

Nu we bijna aan het eind zijn van 2020, is het een mooi moment om terug te blikken op de 2,5 jaar die het huidige college achter de rug heeft. Daarnaast kijken we ook naar de plannen voor de komende termijn. Hierover gaan we in gesprek met Henk van Os, wethouder van economische zaken, bedrijfsvoering, ambtelijke organisatie, dienstverlening, communicatie, maatschappelijk vastgoed en dier en welzijn. 

Het huidige college zit er al sinds 2018 en blijft tot 2022 functioneren. “Ik ben blij met de teamprestatie van dit college.  “We hebben dingen bereikt door goed samen te werken en door de juiste ondersteuning te hebben”, zegt Van Os. Een voorbeeld van een project wat bezig is, is de communicatie van gemeente naar inwoners en ondernemers. “We hebben nu een klachtenregeling. Dat betekent dat iedereen met een vraag of opmerking in ieder geval antwoord moet krijgen binnen afzienbare tijd. Een klacht moet gewoon afgehandeld worden.” Daarnaast is het college ook online actief bezig. “We hebben veel reacties gehad over de vraag wat we moeten doen met de oude huishoudschool. Die variëren van wonen, tot wijkcentra en startende ondernemers. Sommigen zeggen gooi het plat en bouw een torenflat. Dat kan ook natuurlijk.” 

Verder kwam het college ook met online filmpjes genaamd ‘aan tafel met’. “Na twee jaar wilden we iets doen met inwoners en ondernemers over waar we nu staan met zijn allen. Met corona konden we moeilijk samenkomen, dus wilden we mensen via de media bereiken.” Het idee ervan is dat wethouders en burgemeesters met een partner een filmpje maken om te beraden over zijn of haar portefeuille. “Dat kan iedereen zijn, van een ondernemer tot een basisschool kind. Mijn persoon was de eigenaar van het Dillenburgplein. Het duurt zes minuten. Mocht je dat te lang vinden of geen internet hebben, kun je het ook terugvinden in De Blauwkaai in de vorm van een interview.” 

Plannen voor de toekomst

Van Os heeft ook nog een hoop andere dingen op de agenda staan. “In 2035 hopen we een toekomstbestendig centrum te hebben in samenwerking met ondernemers, vastgoedeigenaren en inwoners. Daarvoor zijn de eerste stappen al gezet, evenals de openbare ruimte. Daar is al een eerste deelvoorstel voor geaccordeerd.” Enkele andere grote projecten  op de rol voor behandeling binnen de commissie zijn: de uitbreiding van de Ridderkerk Rowdies in het Oosterpark, de renovatie van Sporthal Drievliet en woningbouw in het P.C. Hooftpark. “Dat laatste zou eventueel op meer plekken kunnen, zoals de oude locatie van het Gemini College of bij Sportpark Bolnes. “

Na deze vier jaar zal er een nieuw college komen dat met nieuwe plannen aan de slag gaat. “En als het een ander college wordt, hopen we dat ze onze plannen in de maak, zullen meenemen. Daarnaast zullen ze natuurlijk ook eigen besluiten nemen.” Tot slot zegt Van Os dat het pas af is als alle woorden op papier zichtbaar zijn in Ridderkerk.  “We hebben een fijne samenwerking met de gemeenteraad en bespreken zaken in goed overleg. Bij ons gaat het echt over de inhoud, niet over de personen die het noemen.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door: Willeke Havenaar|Foto: Wessel Dekker