Lokaal

Herdenking bij monument Donckse Laan Ridderkerk Bolnes

Dinsdagmiddag 9 mei 2023 vond op de Donckse Laan in Ridderkerk Bolnes bij het monument de herdenking plaats van de tragische gebeurtenissen die hier op 8 mei 1945 hebben plaatsgevonden.


Hierbij waren aanwezig, de kinderen van groep 8 van basisschool de Driemaster en hun leraren, het jeugdorkest van muziekvereniging Harmonie, de burgemeester Anny Attema, en veel belangstellenden.


Het verhaal van de gebeurtenissen werd door de leerlingen van de Driemaster verteld en daarna vond de kranslegging plaats, waarna een trompetsignaal klonk en er twee minuten stilte werd gehouden.

Geschiedenis

Op 8 mei 1945 vonden de volgende gebeurtenissen plaats. De toenmalige Burgemeester Crezee, had opdracht gegeven, aan een agent en leden van de B.S., om de moffenmeiden in Bolnes te arresteren om ze in Ridderkerk kaal te scheren, als straf voor heulen met de vijand. Hier kwamen veel toeschouwers op af en er ontstond een opstootje. Om aan het opstootje een einde te maken, loste een van de B.S. -ers een waarschuwingsschot. Ongelukkigerwijs werd hierbij iemand in zijn been geraakt.


De gewonde werd samen met de gearresteerde meiden naar het huis van dokter Berger aan de Donckse Laan gereden. Onderweg kwamen ze een wagen van de Duitse Wehrmacht tegen. Hierin zaten de chauffeur, een Duitse officier en zijn Nederlandse vriendin. De agent wilde de vriendin van de Duitse officier arresteren, waarop de Duitse officier begon te claxonneren. Op dit signaal kwamen de Duitse soldaten, de Duitse officier te hulp.

De leden van de B.S en toevallige passanten vluchten het huis van de dokter in. Hierbij werd door de Duitsers geschoten, zelfs met een pantservuist. Het huis werd door de Duitsers omsingeld, zodat vluchten niet meer mogelijk was. De vrouwen en kinderen mochten van de Duitsers het huis verlaten.

De mannen werden door de Duitsers geëxecuteerd. Twee van de mannen overleefden dit op wonderbaarlijke wijze. Een van hen werd in zijn been geraakt en de ander Willem Kramer werd blind.

Uitzending op TV

Een impressie van deze herdenking wordt vanaf woensdag 10 mei tot en met vrijdag 12 mei 2023 meermalen in de middag en avond uitgezonden bij TV Ridderkerk op de even uren. Het programma is dan dagelijks op woensdag en donderdag te zien om 16.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur en op vrijdag 18.00 en 22.00 uur.

TV Ridderkerk is te zien op het digitale Ziggo kanaal 46 (mediabox) en kanaal 336 (CL+ module), KPN kanaal 1377, T-Mobile kanaal 767, Tele2, Vodafone, Solcon en via de mobiele APP RTV-Ridderkerk.

Door: Erik Jonkman