Herdenking bij monument Donckselaan in Bolnes

Dinsdagmiddag 10 mei 2022 vond op de Donckselaan in Bolnes, bij het monument de herdenking plaats van de tragische gebeurtenissen, die hier op 8 mei 1945 hebben plaatsgevonden. 

Hierbij waren de kinderen van groep 8 van basisschool de Driemaster en hun leraren, de burgemeester Anny Attema, de dochter van Willem Kramer met haar man en dochter, en veel belangstellenden. 

De herdenking begon met de kleindochter van Willem Kramer, die een zelfgeschreven gedicht voor las. Hierna werd het verhaal van de gebeurtenissen door de leerlingen van de Driemaster verteld en vond de kranslegging plaats. Ook werd er twee minuten stilte gehouden. 

Op 8 mei 1945 vonden de volgende gebeurtenissen plaats: 
De toenmalige Burgemeester Crezee, had opdracht gegeven, aan een agent en leden van de B.S., om de moffenmeiden in Bolnes te arresteren om ze in Ridderkerk kaal te scheren, als straf voor heulen met de vijand. Hier kwamen veel toeschouwers op af en er ontstond een opstootje. Om aan het opstootje een einde te maken, loste een van de B.S. -ers een waarschuwingsschot. Ongelukkigerwijs werd hierbij iemand in zijn been geraakt. 

De gewonde werd samen met de gearresteerde meiden naar het huis van dokter Berger aan de Donckselaan gereden. Onderweg kwamen ze een wagen van de Duitse Wehrmacht tegen. Hierin zaten de chauffeur, een Duitse officier en zijn Nederlandse vriendin. De agent wilde de vriendin van de Duitse officier arresteren, waarop de Duitse officier begon te claxoneren. Op dit signaal kwamen de Duitse soldaten, de Duitse officier te hulp. 

De leden van de B.S. en toevallige passanten vluchtten het huis van de dokter in. Hierbij werd door de Duitsers geschoten, zelfs met een pantservuist. 
Het huis werd door de Duitsers omsingeld, zodat vluchten niet meer mogelijk was. De vrouwen en kinderen mochten van de Duitsers het huis verlaten. De mannen werden voor de Duitsers geexcecuteerd. Twee van de mannen overleefden dit op wonderbaarlijke wijze. Een van hen werd in zijn been geraakt en de ander, Willem Kramer, werd blind. 

Zaterdag 14 mei 2022 tussen 10.00 en 12.00 uur is dit item ook te beluisteren in het wekelijkse radioprogramma Prettig weekend.

Foto’s: Erik Jonkman
Video: Aad Hoogendijk