Lokaal

Herdenking Capitulatie 15 mei 1940


Leerlingen van het Gemini College hebben woensdag 15 mei 2019 een krans gelegd bij het capitulatiemonument bij de voormalige Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg in Ridderkerk- Rijsoord. Burgemeester Anny Attema woonde de korte plechtigheid bij en hield een toespraak.

Op 15 mei 1940 vond in Rijsoord de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten aan de Duitsers plaats. Generaal Winkelman tekende in de school de overgave. De school is tegenwoordig een museum: Museum Planetarium Johannes Postschool. Zo is het lokaal waarin de capitulatie plaatshad geheel gereconstrueerd met gelijkende poppen in originele uniformen. Er is er een uitgebreid overzicht van de oorlogshandelingen uit de meidagen met kranten, foto’s etc.

Peloton 48

Op het herdenkingsmonument bij de school staat de tekst: “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel” en op het terrein zelf staat een beeld van generaal Winkelman. De kranslegging werd gevolgd door een excercitiedemonstratie op het schoolplein door een aantal oud-militairen.

Capitulatiemonument aan de Rijksstraatweg

Foto’s: Pieter de Koning