Lokaal

Herdenking capitulatiemonument Rijsoord

Woensdag 15 mei 2024 was het precies 84 jaar geleden dat Generaal Winkelman, opperbevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten capituleerde tegenover het Duitse leger. Deze gebeurtenis vond plaats in de Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg in Rijsoord.


Naar aanleiding hiervan vond een herdenking plaats bij het monument naast het gebouw, waar deze historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Burgemeester Marco Oosterwijk vertelde in zijn toespraak over de inval door de Duitse troepen in Nederland op 10 mei 1940 en de geboden weerstand door het Nederlandse leger.

Nadat op 14 mei Rotterdam door de Duitse luchtmacht was gebombardeerd en het Duitse leger had gedreigd om ook steden als Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag te bombarderen, besloot de Nederlandse legerleiding om tot capitulatie over te gaan.

. “Het is belangrijk om het verhaal over de meidagen van 1940 en de uiteindelijke capitulatie in Rijsoord te blijven vertellen en door te geven aan toekomstige generaties”, zei burgemeester Marco Oosterwijk.


Hierna hield kinderburgemeester Maya van den Ham haar toespraak, hierin vertelde zij over haar opa en hoe hij de oorlog had beleefd.

Na een trompetsignaal werd een minuut stilte gehouden, waarna de muzikanten van Chr. Muziekvereniging Harpe Davids het Wilhelmus speelden.


Vervolgens vond de kranslegging bij het monument plaats. Waarop de nog altijd relevante waarschuwing staat: Een volk, dat zijn verdediging verwaarloost, zet zijn vrijheid op het spel.


Foto’s Erik Jonkman