Herdenking en kranslegging monument Donckselaan

Een jaarlijkse herdenking en kranslegging bij monument Donckselaan kon op de gebruikelijke manier niet doorgaan in verband met de huidige Corona maatregelen. Daarom is er in klein comité een herdenking gehouden door leerlingen van basisschool De Driemaster.

De leerlingen van groep acht stonden stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland.

Aanleiding was de arrestatie, in opdracht van burgemeester Crezée, van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond bij een van die arrestaties een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het huis van huisarts Berger. Acht mannen, bij en in het huis, werden door de Duitsers gegrepen en met de handen omhoog, naast elkaar, met het gezicht naar de garagedeur gezet en onder veel geschreeuw en gesnauw gefouilleerd. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Vrouwen en kinderen liet men gaan.

Dokter Berger probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten. Om omstreeks 21.45 uur klonk een bevel en werden ze één voor één, op een afstand van ongeveer drie meter, neergeschoten. Twee van hen bleken achteraf het drama overleefd te hebben.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 8 mei 1946 een tijdelijk monument opgericht. Het huidige monument – met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands – is op 17 mei 1947 onthuld. Het staat naast de voormalige woning van dokter Berger.

Het monument is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert.

Dit jaar is van de herdenking een video van gemaakt en deze wordt vanaf dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 mei 2021 op ieder even uur uitgezonden op TV Ridderkerk, 16.00, 18.00 , 20.00 en 22.00 uur.

TV Ridderkerk is te zien op het analoge Ziggo kanaal 67+ (frequentie 840.00) en het digitale Ziggo kanaal 36 (mediabox) en kanaal 336 (CL+ module), KPN kanaal 1377, Telfort, Tele2, Vodafone, Solcon en via de mobiele APP RTV-Ridderkerk. Meer informatie is ook terug te vinden op de website: rtvridderkerk.nl.