Lokaal

Het trieste aanblik van Winkelhart Ridderkerk in beeld

Het is een triest aanzicht: de vele lege winkelpanden in het centrum van Ridderkerk. En het aantal blijft maar toenemen. De Ridderkerkse inwoners zijn daarom bezorgd en laten dat uitdrukkelijk merken via de sociale media. Er wordt gezegd dat er niet meer met plezier gewinkeld kan worden.

Volgens velen wordt de leegstand nu meer veroorzaakt door de heersende coronacrisis. Steeds meer winkels moeten het onderspit delven en raken failliet door klantentekort. Een voorbeeld is de familieonderneming Smit Mode, die, ondanks de doorstart, niet meer in de Ridderhof zijn producten zal aanprijzen. Ook de bibliotheek en de Rabobank gaan verhuizen naar een kleiner onderkomen. En zo nog velen meer.

Maar een meerderheid van de inwoners is van mening dat het probleem zich al veel langer afspeelt en pre-corona is. Het is waar dat het virus geen goed doet aan de grootte van het winkelend publiek, maar ook vóór de corona-uitbraak waren er al gevallen waarbij de winkelpanden leeg kwamen te staan. Enkele jaren geleden was de detailhandel hard getroffen door de economische crisis. Dat komt niet alleen door hoge huren, maar ook doordat steeds meer aankopen via internet worden gedaan. 

In de maand juni werd onlangs door het Winkelhart nog een Koop Lokaal actie gehouden. De slagzin verwees naar de oproep van de ondernemers om meer betrokkenheid te tonen bij de lokale winkeliers. De juiste zin was dan ook “Koop Lokaal bij een winkelier van hier!”

Uw lokale omroep ging met de fotocamera een ouderwets ‘rondje Ridderkerk’ lopen en maakte een actueel beeld van het winkelcentrum.

Momenteel werkt de gemeente aan een visie hoe Ridderkerk erover dertig jaar uit zou moeten zien, Ontwikkelperspectief Centrum 2035. Diverse lokale politiek partijen maken zich sterk voor de winkeliers, zoals zoals Partij 18Plus, PvdA Ridderkerk en Leefbaar Ridderkerk, VVD Ridderkerk. Het leegstandsprobleem wordt dan ook regelmatig besproken in de gemeenteraad van Ridderkerk.

Foto’s: Wessel Dekker