Historische foto’s Ridderkerk nu online te bekijken

Het fotoarchief van de gemeente is gedigitaliseerd. Wethouder Peter Meij lanceerde het archief onlangs in de Oudheidkamer. Daarin staan zo’n vijfduizend foto’s.

In de loop van de jaren heeft de gemeente een grote fotocollectie opgebouwd. De foto’s geven een beeld van allerlei gebeurtenissen en ontwikkelingen in de vorige eeuw. Door ruimtegebrek in het gemeentehuis verhuisde de verzameling een aantal jaren geleden naar het gemeentearchief van Rotterdam. De foto’s zijn daar te bekijken, maar dat kan natuurlijk een stuk makkelijker. Op de website van stichting Oud Ridderkerk is nu een beeldbank te vinden.

Collectief geheugen

Wethouder Peter Meij: ,,Het uitbreiden van de fotocollectie van Stichting Oud Ridderkerk vin- den we passen bij het zorgvuldig bewaren van ons erfgoed. Al die nieuwe oude foto’s die nu door iedereen te bekijken zijn, dragen bij aan ons collectieve geheugen’’. Stichting Oud Ridderkerk trok bij de gemeente aan de bel met het idee om de foto’s te laten scannen door een gespecialiseerd bedrijf. De gemeente werkte mee door toestemming te geven. Bovendien heeft de gemeente de kosten hiervan voor haar rekening genomen.

Op de foto boven, van links naar rechts: Leen Willemstein (bestuurslid), Leen van Noort (penningmeester), Marten Douma (voorzitter) en zittend Kees Alderliesten (die het bestand toegankelijk maakte) van Stichting Oud Ridderkerk met wethouder Peter Meij.

Op oudridderkerk.nl kunt u nu doorklikken naar de foto’s. U kunt ook direct gaan naar gemeentearchieffotos.oudridderkerk.nl. In de beeldbank kunt u de foto’s filteren en zoektermen gebruiken om een selectie te maken.

Foto: Gemeente Ridderkerk