Lokaal

Hoe de 101-jarige Lien Oostdijck nog altijd mascotte is van een Jeugd wielertour in Ridderkerk

101 Jaar is ze inmiddels alweer, tante Lien Oostdijck zoals zij bekend staat in Ridderkerk. En alweer 51 jaar geleden stond zij onder andere met haar echtgenoot wijlen Sjaak Oostdijck aan de wieg van de Jeugd wielertour 3×2 in Ridderkerk. Nog altijd is de naam Oostdijck synoniem voor 3×2.

50 keer 3×2

Komende week hoopt de JeugdWielertour dan het 50-jarig bestaan alsnog te vieren, nadat de afgelopen twee jaren er even een onderbreking  was. In deze week wordt de regio weer aangedaan door de fietsende jeugd uit Ridderkerk. Zo wordt er gefietst naar de Hoeksche Waard en een bezoek gebracht aan recreatieoord Binnenmaas. Ook het zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland, welke al bijna alle jaren op de agenda van 3×2 staat, zal weer bezocht gaan worden. Verder fietsen de kinderen naar Hendrik-Ido-Ambacht en zullen ook een dag in Ridderkerk zelf doorbrengen. Woensdag is een bijzondere dag: om het 50-jarig bestaan te vieren wordt er niet gefietst maar is er een bijzondere activiteit welke nu nog een groot geheim is.

Tot besluit van 3×2 zal op zaterdag door de gemeente met versierde fietsen gereden gaan worden, geheel volgens de traditie. Op vrijdag aan het eind van de middag wordt dan al gestart met het versieren van de fietsen, wat doorgaans gebeurt bij de sponsor van het team of bij een van de leiders. Zaterdag is dan een bijzondere dag waarin de gemeente Ridderkerk kennis mag maken met deze mooie versierde fietsen. Waarna de week afgesloten zal gaan worden in sporthal De Fakkel meteen grote finale, en waar de prijzen zullen worden uitgereikt.

Normaal gesproken is eregast tante Lien Oostdijck ook in De Fakkel aanwezig. Helaas heeft zij recent haar heup gebroken waardoor we moeten vrezen dat zij deze keer het feest zal moeten missen. En dat zal vreemd aanvoelen. Tante Lien heeft veel voor de organisatie betekend. Zo is zij jaren lid geweest van de jury, die onder andere het gedrag van de kinderen beoordeelde. In 1990 vertelt zij het volgende hierover aan Radio Ridderkerk: “ze zagen ons eigenlijk nooit, we lagen langs een dijk in het gras. Of we zaten bij iemand binnen en die mevrouw wist het elk jaar al. Dan stond de deur open en dan zei ze: ik heb pannenkoeken gebakken hoor, neem maar voor iedereen mee… Het was gewoon enig, ik heb zo’n fijne tijd gehad.“

Ook na het beëindigen van haar actieve periode voor 3×2 is zij altijd betrokken gebleven. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat na het overlijden van haar man jarenlang de Sjaak Oostdijckschaal werd uitgereikt aan iemand die dat jaar veel voor 3×2 had betekend, en heeft zij nooit een bezoekje aan de jeugdwielertour of aan de  finale overgeslagen. Zij is een echte mascotte.

De Waardentour

Het was al in het jaar 1949, zo vertelt Sjaak Oostdijck in een video opname voor RTV-Ridderkerk in 1989, dat de eerste plannen gemaakt worden voor wat wij nu kennen als 3×2. Een ronde voor jongens, op de fiets, vertelt Sjaak Oostdijck voor de camera. Het zou de Waardentour gaan heten. Het grootste verschil tussen de Waardentour en 3×2 was dat de organisatie 3×2 zelf voor de jeugd zorgde, bij de Waardentour moesten de sponsors hier zelf voor zorgen. In 1965 was het niet meer mogelijk de Waardentour te organiseren omdat er geen sponsors meer voor te krijgen waren. Er moest toch iets komen en zo ontstond de Jeugdvierdaagse. Deze heeft maar een jaar of vier bestaan want daarna werd begonnen met 3×2. Maar eerst moest er een organisatie worden opgebouwd. Sjaak Oostdijck was indertijd gemachtigde van de Nederlandse Sportfederatie in de gemeente Ridderkerk voor het afnemen van de proeven van  de “harmonische lichaamsontwikkeling”, het latere trimdiploma. Zo lezen we bijvoorbeeld  in het huis-aan-huisblad De Combinatie van 15 juli 1971 dat 100 jongeren het Trimdiploma van de Nederlandse Sportfederatie behaalden. Sjaak Oostdijck: “we gingen 2 dagen trimmen, 2 dagen fietsen en 2 dagen wandelen ná de Jeugdvierdaagse,  omdat het niet doenbaar was 4 dagen met  de meeste kinderen te wandelen. Daar is dus het bewuste 3×2 uit gekomen… Een naam die is verzonnen door de heer Sevenhuizen, ambtenaar van culturele zaken van de gemeente, en mijzelf.” Na een aantal jaren ging het wandelen er af, maar het fietsen en naam bleven.

Het jaar van aanvang is trouwens een dingetje. Zo zegt voorzitter Peter van Dijk tijdens de opening van de expositie over 50 jaar 3×2 in de Ridderkerkse Oudheidkamer afgelopen vrijdag 29 juli 2022 het volgende: “over die 50 jaar, daar kunnen we een boom over opzetten. Want de één begint met de telling in 1971, de ander in 1970, en volgens de stukken had de telling zelfs in 1972 kunnen beginnen. Maar als ik alles bij elkaar optel, is een feit dat we dit jaar de 50e keer 3×2 gaan organiseren.” Overigens wordt een “hikje” in de telling door Sjaak Oostdijck in 1989 ook bevestigd:  “over de jaren, daar zijn de meningen over verdeeld.”

Eigenlijk is na al die jaren er niets veranderd. De opvoedkundige waarde voor de jeugd staat nog hoog in het vaandel, evenals het sportief bezig zijn. Hoewel er niet meer wordt gewandeld zoals in de beginjaren wordt er nog wel gefietst, afgewisseld door een bezoek aan een zwembad in de regio waar ook een sportief element aan verbonden is. Er is nog altijd een Verkeerstest, en er zijn dagelijks wedstrijden in de zwembaden. We noemen bijvoorbeeld het DrijfmatWaterSpektakel en de IFO-race (Identiefied Floating Object). Ja, mooie namen kunnen ze wel geven aan de activiteiten van 3×2…

In het kader van de verslaggeving voor een toen nog jonge lokale omroep in Ridderkerk werd in 1989 begonnen met uitzending van een week lang die in het teken stond van de JeugdWielertour: Radio3x2. Dit jaar wordt de officiële 30e editie van Radio3x2 gevierd. In deze week wordt door RTV-Ridderkerk teruggekeken op de afgelopen 30 jaren, met flink veel fragmenten uit die periode maar ook veel oude verhalen die nu pas verteld worden.

Radio3x2 is te beluisteren vanaf maandag 8 augustus tot en met zaterdag 13 augustus 2022 via RTV-Ridderkerk.

Kijk voor meer informatie op de websites : 3×2.nl, rtvridderkerk.nl.

Door: Aad Hoogendijk