Lokaal

Hoe verzorg je dieren als het weer gaat sneeuwen?

De winter lijkt met het warme weer op zijn einde. Gedurende de kou hebben dieren het flink zwaar gehad. Zowel de dieren buiten als binnen kunnen alsnog een steuntje in de rug gebruiken. Hoe help je ze aansterken na het harde winterweer? En wat kun je bij een volgende sneeuwbui voor de dieren betekenen? We vroegen het Carmen Silos van de Nederlandse Vereniging tot Beschermde van Dieren.

“Vooral de vogels hadden het zwaar, want het eten lag onder de sneeuw. De meesten kunnen goed tegen kou, maar inspanning vreet energie.” Om zich warm te houden, hadden de dieren de volgende dag weer nieuw voedsel nodig. “We kregen verhalen binnen van mensen die een uil in de binnentuin zagen of van vogels die buiten de stad leven. Als ze honger hebben, trekken ze hierheen in de hoop eten te vinden.”

Granen

Een afrader bij het voeden van de dieren is brood. “Dat geldt voor alle vogels. Tuinvogels, eenden, zwanen, meerkoeten enzovoort. Dat is slecht voor ze, omdat er teveel zout in zit. Daar drogen ze van uit.” Wat je ze wel kunt voeren, zijn graan, rozijnen en noten. “Je kunt ook speciaal vogelvoer halen of bestellen bij speciaalzaken of bij de Vogelbescherming. De website van de Dierenbescherming biedt het ook aan.” Als je toch iets van het brood wilt voeren, zijn alleen de granen ervan toegestaan. “Je kunt ook vetbollen of een vogelkastje ophangen. In dat laatste kunnen ze schuilen als het heel hard regent.” Strooi geen vogelvoer op de grond. “Dat kan ongedierte geven. Het is beter om een slinger of zo’n vogelkastje op te hangen. Dat laatste staat ook nog eens leuk in je tuin.” 

Hartaanval

Behalve wilde dieren, kunnen huisdieren het ook zwaar krijgen als het weer koud is. “Veel hobbykonijnen worden buiten gehouden. Ondanks de warme vacht moet je oppassen met extreem koude nachten. Zorg ervoor dat ze dan veel vers water krijgen en leg een zeil over het hok heen.” Daarnaast kunnen konijnhouders ook extra voer en hooi neerleggen. “Voer om te eten en hooi om te eten en in te kruipen.” 

Volgens Silos kun je, bij twijfel of als het gaat om een ouder konijn met weinig weerstand, je huisdier ook in een verwarmde ruimte binnen laten slapen. “De hal bijvoorbeeld, maar een garage of schuur kan ook. Daarna moet je het beestje wel weer naar buiten laten gaan.” Als je ze binnenhoudt, heb je kans dat ze een hartaanval krijgen. “Ze zijn niet ingesteld op de temperatuur binnen. Hun vacht is te dik. Ze kunnen er redelijk tegen zolang je het als baas maar in de gaten houdt.”

Darmklachten

Wat betreft honden moet je vooral letten op het spelen in de sneeuw. “Pekel geeft darmklachten voor honden. Ze vinden het leuk om erin te spelen, maar ze moeten er niet teveel van binnen krijgen. Ook moet je ze goed afdrogen.” Katten daarentegen houden het bij sneeuw snel voor gezien. “Zorg bij een volgende sneeuwbui om een goed functionerend kattenluik. 

Daarbij komt dat katten ook schuilplaatsen zoeken als ze buiten zijn, zoals onder de motorkap. “Ze wringen zich er gemakkelijk tussen, maar kunnen er niet altijd uit. Geef voor je wegrijdt daarom altijd even een tik op de motorkap om zeker te weten dat er geen kat zit.” Zo komt het nog geregeld voor dat de dierenambulance een kat moet bevrijden of dood aantreft. “Een laatste tip: we treffen nog teveel katten die niet gechipt zijn, dus ga alsjeblieft langs de dierenarts en laat dat alsnog doen.”

Steentjes

Als je tijdens een sneeuwbui ooit nog eens een dier vindt dat vast lijkt te zitten, kom dan niet in de buurt met je handen. “Gooi eerst wat steentjes of eten om zeker te weten dat hij vastzit. Als dat zo is, kun je wat warm water eroverheen gooien.” Bij twijfel kun je ook de dierenambulance bellen of specifieke informatie op de site zoeken.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.