Lokaal

Hollandse Delta voor meer dan de helft energieneutraal

Het magazijn van waterschap Hollandse Delta in Ridderkerk is gasvrij. Onder het goedkeurend oog van heemraad Henk van der Drift heeft Stedin de gasleiding definitief verwijderd. „Dat scheelt enorm in het gasverbruik en we stoten ook flink wat minder CO2 uit.” Binnenkort zorgen 630 zonnepanelen op het dak voor de nodige energie.

Waterschap Hollandse Delta wil in 2030 helemaal energieneutraal zijn. „En dit is weer een flinke stap in de goede richting.” Enkele jaren geleden kocht Hollandse Delta het pand aan de Handelsweg en bouwde het om tot centraal magazijn voor het eiland IJsselmonde. Dat maakt een groot aantal kleine dijkmagazijnen die verspreid over het eiland liggen overbodig. Van der Drift: „Het scheelt in de energiekosten en past prima in de nieuwe huisvestingsstrategie die Hollandse Delta heeft vastgesteld in 2021.”

Zonne-energie

Sinds enkele jaren draaien 6 van de 20 rioolwaterzuiveringen van Hollandse Delta al op zonne-energie. De energie is afkomstig van de zonneweides die pal naast de zuiveringen liggen. Samen met een flink aantal andere maatregelen is Hollandse Delta al meer dan 60 procent zelfvoorzienend op energiegebied: „We liggen goed op schema en als we in dit tempo doorgaan verwachten we in 2030 een energieneutraal waterschap te zijn.”