Huisarts adviseert: ‘Haal ook nu de griepprik’

In oktober en november laten veel mensen boven de zestig zich vaccineren tegen de griep. In de huidige coronatijd wijst huisarts Jeanette Caljouw mensen er extra op wel hun griepprik te komen halen. “Als je ouder bent en wat mankeert, is de kans op griep groter, maar juist daarom is de prik ook nuttiger.”

Dit jaar hebben 6 miljoen mensen een uitnodiging gehad om de griepprik te komen halen. “Dit betreft de groep van zestig jaar en ouder die last hebben van hart- en vaatziekten, longziekte, nierziekte of een verminderde weerstand hebben. Bijvoorbeeld door medicijnen.”

Volgens Caljouw wordt landelijk vastgesteld welke mensen er baat bij hebben. “Dat wordt jaarlijks onderzocht, waardoor die groep vaak wisselt. Hierdoor wordt de leeftijd soms lager dan zestig.” Meestal begint de griepepidemie in januari, waardoor de prik vaak in oktober en november wordt gegeven. “Dan heb je er eerder weerstand tegen. De grootste complicatie van griep is een longontsteking. Daar overlijden ook veel mensen aan ieder jaar.”

Vaccineren in coronatijd

Op dit moment ziet Caljouw nog weinig griepgevallen, maar wel mensen met verkoudheidsvirussen. “Zulke gevallen zijn moeilijk in de huidige tijd, omdat je je toch eerst moet laten testen, terwijl er ook veel andere virussen zijn dit najaar.” Ze waarschuwt ook dat het kan zorgen voor nonchalance. “Als jij verkouden bent en je laat je testen en het is negatief en je krijgt na vijf keer negatief testen nog een keer griepverschijnselen, kun je onterecht denken dat je je niet moet laten testen, omdat het voorheen ook geen Corona was.”

Ze twijfelt ook of het verstandig is dat mensen naar de praktijk komen zonder dat ze getest zijn. “Als er niets aan de hand is scheelt dat, maar als we het nog niet weten, zouden we extra beschermende maatregelen moeten nemen.” De gewone maatregelen als extra schoonmaken, desinfectie, afstand en zoveel mogelijk telefonisch doen, worden al gehandhaafd bij haar.

Griepvirus of verkoudheidsvirus?

Volgens Caljouw zit er een verschil tussen verkoudheid en de griep. “De griep is het influenzavirus. Bij een goede griep heb je het gevoel dat je doodgaat. Je krijgt last van spierpijn, hoofdpijn, koorts en ligt de hele dag in je bed.” Volgens haar roepen mensen al snel dat ze een griepje hebben. “Ze snotteren dan en lopen weer door, maar dat is geen griep. Dat is een van de vele griepachtige virussen of verkoudheidsvirussen.” Deze kunnen wel het beeld geven van griep, maar zijn vooral een kwestie van uitzieken, beweert Caljouw. 

Virussen in het najaar 

Caljouw verwacht dat er in het najaar veel virussen de kop op zullen steken, waarbij Corona geen uitzondering zal zijn. “Mensen zitten weer binnen. De afstand wordt waarschijnlijk ook niet overal aangehouden of mensen zitten met teveel bij elkaar. Dit geldt niet alleen voor volwassenen. De praktijk is dat kinderen ook veel virusinfecties oplopen.”

Desondanks helpt de lockdown grotendeels wel bij het voorkomen van een nieuwe griepepidemie. “In maart zagen we ineens dat de griep verdween. Normaal gesproken zagen we tot mei kinderen die snotteren en met oorontsteking liepen, daar was nu nauwelijks sprake van.”

De keus om te vaccineren 

Op dit moment merkt Caljouw dat er meer mensen met klachten bellen, maar dat de nieuwe maatregelen zullen bepalen hoe het zal verlopen. “ Het griepvirus zal er ieder jaar zijn en ieder jaar anders. Daarom blijven we ook vaccineren. We kijken wereldwijd rond welke soorten virussen nu veel voorkomen. Daar maken we een cocktail van en die geven we als prik.” Volgens de huisarts bepaalt dat of er sprake is van een milde griepepidemie of veel griepgevallen dat jaar.

“Natuurlijk kun je aan alle virussen overlijden, met name die van de griep. Maar het hangt ook van de persoon af. Het is logisch dat als je ouder bent en wat mankeert, het beter is om je te laten vaccineren. En als je conditie goed is, heb je misschien minder aan zo’n prik, maar wijsheid komt altijd achteraf.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar