Lokaal

Huisarts schrijft welzijnsrecept voor 

In april start Welzijn op Recept in samenwerking met Facet Ridderkerk en huisartsenpraktijk Het Doktershuis. Welzijn op Recept is een alternatief voor ouderen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. 

Het is een vorm van integrale zorg waarbij de patiënt/inwoner en zijn hele leven centraal staat. Dit betekent dat zorg en welzijn nauw met elkaar samenwerken om samen de juiste zorg te kunnen leveren.

Klachten zoals vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc. Als patiënt wil je iets doen om je beter te voelen, je ben gemotiveerd om hieraan te werken maar weet niet goed wat en hoe. De huisarts kan dan Welzijn op Recept voorschrijven. Dit betekent dat je een verwijzing krijgt naar een welzijnscoach van Facet Ridderkerk.

De welzijnscoach kijkt samen met jou naar oplossingen. Wat kun je doen om te zorgen dat je je beter voelt? Wat vind je leuk en waar krijg je energie van? Samen bespreek je welke dingen je kunt doen om jouw leven prettiger te maken. De welzijnscoach heeft veel informatie over allerlei activiteiten bij jou in de buurt. Voorbeelden zijn beweegactiviteiten zoals yoga of een wandelclub. Maar ook vrijwilligerswerk of een leuke hobby. De welzijnscoach kijkt samen met jou wat past en wat de mogelijkheden zijn. Door deelname aan deze activiteiten breng je meer plezier en zin in het leven. Dit kan er voor zorgen dat jouw gezondheid verbetert en klachten minder worden. Misschien zie je er tegenop om zelf ergens naar toe te gaan. Of vind je het moeilijk contacten te maken. De welzijnscoach helpt je hierbij en kan zelfs met je meegaan.

De gesprekken met de welzijnscoach zijn gratis. Het kan wel zijn dat een activiteit die je kiest geld kost. Bijvoorbeeld het lidmaatschap bij een sportvereniging. Als je weinig inkomen hebt, dan kan de welzijnscoach met je meedenken wat mogelijk is.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Facet Ridderkerk, Mirjam Kooij via welzijnoprecept@facetridderkerk.nl of 0180 – 432 350. Of neem contact op met je huisarts of praktijkondersteuner.