Lokaal

Huisartsenpraktijk Bolnes aangesloten bij Welzijn op Recept

Patiënten van huisartsenpraktijk Bolnes kunnen tegenwoordig een welzijnsrecept krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Eerder was dit al mogelijk vanuit huisartsenpraktijk Het Doktershuis.

Corina: “We zien in de dagelijkse praktijk veel mensen met aanhoudende lichamelijke klachten waar geen duidelijke verklaring voor wordt gevonden. We weten ook dat gezondheid en je gezond voelen door veel meer wordt beïnvloed dan alleen de dingen die we kunnen meten. Door mensen deel te laten nemen aan de maatschappij, door sociale contacten te versterken of sociale contacten opnieuw aan te gaan, zien we verbetering van die klachten en verbetering van welbevinden. De eerste patiënten die deel hebben genomen, zijn positief. Voor ons als praktijk vergt het een andere manier van denken, maar is het een mooie toevoeging aan het palet behandelopties.”

De pilot Welzijn op Recept is vorig jaar gestart vanuit Facet Ridderkerk. Welzijn op Recept is een alternatief voor ouderen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. Het is een vorm van integrale zorg waarbij de patiënt/inwoner en zijn hele leven centraal staat. Dit betekent dat zorg en welzijn nauw met elkaar samenwerken om samen de juiste zorg te kunnen leveren.

Klachten zoals vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc. Als patiënt wil je iets doen om je beter te voelen, je ben gemotiveerd om hieraan te werken maar weet niet goed hoe. De huisarts kan dan Welzijn op Recept voorschrijven. Dit betekent dat je een verwijzing krijgt naar een welzijnscoach van Facet Ridderkerk.

Wendy Snel is de welzijnscoach binnen Facet Ridderkerk. Wendy kijkt samen met jou naar oplossingen. Wat kun je doen om te zorgen dat je je beter voelt? Wat vind je leuk en waar krijg je weer energie van? Samen bespreek je welke dingen je kunt doen om jouw leven prettiger te maken. De welzijnscoach heeft veel informatie over allerlei activiteiten bij jou in de buurt. Voorbeelden zijn beweegactiviteiten zoals yoga of een wandelclub. Maar ook vrijwilligerswerk of een leuke hobby. De welzijnscoach kijkt samen met jou wat past en wat de mogelijkheden zijn. Door deelname aan deze activiteiten breng je meer plezier en zin in het leven. Dit kan ervoor zorgen dat jouw gezondheid verbeterd en klachten minder worden. Misschien zie je er tegenop om zelf ergens naar toe te gaan. Of vind je het moeilijk contacten te maken. De welzijnscoach helpt je hierbij en kan zelfs met je meegaan.

De gesprekken met de welzijnscoach zijn gratis. Het kan wel zijn dat een activiteit die je kiest geld kost. Bijvoorbeeld het lidmaatschap bij een sportvereniging. Als je weinig inkomen hebt, dan kan de welzijnscoach met je meedenken wat er mogelijk is.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Facet Ridderkerk, Wendy Snel via welzijnoprecept@facetridderkerk.nl of 0180 – 432 350. Of neem contact op met je huisarts of praktijkondersteuner.