Lokaal

Huisraad op straat

Wat doe je met overtollig huisraad als je gaat verhuizen, verbouwen of een woning gaat leeghalen? Of gewoon alleen maar eens goed ga opruimen? ‘Naar de stortplaats brengen’, zeggen de meeste mensen. En zo hoort het. Maar er zijn ook lui die dat teveel gedoe vinden. Die zetten het gewoon langs de straat. Dat bleek maar weer eens op zaterdag 1 juli 2023, toen de vrijwillige opruimers in Bolnes hun maandelijkse milieuochtend hielden.

Met zestien mannen en vrouwen trokken de vrijwilligers er weer op uit vanuit het Bolwerk aan de De La Reijstraat. Toen rond 12.00 uur iedereen weer op de basis was teruggekeerd werd de balans van die ochtend opgemaakt. Natuurlijk waren er de nodige vuilniszakken, gevuld met plastic, blikjes, flesjes en ander rondzwervend afval. Daarnaast trok de Bolmobiel er op uit om alles op te halen dat niet in een vuilniszak paste. En dat was veel dit keer. Het wagentje kwam terug met een koffer, twee zwerffietsen, 3 kinderstepjes, 2 matrassen, 2 deuren, dekens en dekbedden, bloembakken, een wastafel en een eetkamertafel. Allemaal spullen die niet in de kliko thuishoren, maar zeker ook niet op straat. 

De Bolmobiel haalt groot zwerfafval opBladval en onkruid 

Positief was de melding van de vuilprikkers in de omgeving van de Spuistraat en de Rijnsingel. Enkele maanden geleden werd hier nog het meeste zwerfaval geraapt. Nu was het er weer behoorlijk netjes. Vrijwilligers, waaronder twee moeders en drie kinderen, steken daar tegenwoordig regelmatig de handen uit de mouwen. In dit gebied blijkt nu de natuur de grootste rommelmaker. Veel afgevallen blad op de parkeerplaatsen, dat er al wekenlang ligt. En hoog opgroeiend onkruid, ook tussen de stoeptegels, zorgen voor een onverzorgd aanzicht. Dat is jammer, want de wijkbewoners doen hun best. 

De eerstvolgende milieuactie is op zaterdag 5 augustus. Helpende handen zijn altijd welkom. De koffie staat klaar in het Bolwerk. Aanmelden hoeft niet, mag wel bij: buurtpreventiebolnes@gmail.com . Of bij Toon Huizer, telefoon 06 51 56 44 46 .