Lokaal

Hulde aan Ridderkerkse veteranen

De Ridderkerkse Veteranendag stond zaterdag 22 juni 2024 in het teken van respect en waardering en ontmoeting. Op het zonnige Koningsplein was het één groot feest ter ere van de veteranen.

Jan-Paul Apon, voorzitter van het Veteranencomité, heette de veteranen en hun partners van harte welkom en opende de dag met een mooie toespraak. Daarna was er een minuut stilte en werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Vervolgens sprak burgemeester Marco Oosterwijk de veteranen toe. “Vandaag willen we veteranen erkenning en waardering tonen en hen bedanken voor hun inzet in dienst van de vrede.”


Het Koningsplein was omgetoverd tot een feestelijke locatie waar voor jong en oud van alles te beleven was. Men kon een rondrit in een legervoertuig maken of genieten van heerlijke poffertjes en friet. Kinderen konden onder begeleiding van Facet Ridderkerk allerlei oud-Hollandse spelletjes uitproberen. Muzikale bijdragen waren er van muziekvereniging Harpe Davids en De Zingende Kapsters. De Ridderkerkse zanger Guus Bok sloot het muzikale deel aan het einde van de dag af.


Na afloop was er een diner voor de veteranen bij het Farelcollege om bij te praten en herinneringen op te halen.

De Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan de mannen en vrouwen die zich in oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies hebben ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid. Of dat nog steeds doen. Ook actief dienende militairen die op missie zijn geweest hebben de veteranenstatus. Dat is geregeld in de Veteranenwet van 2013.

Foto’s: Jos Wesdijk