Lokaal

Industrieel erfgoed in kaart gebracht

Het belang van erfgoed in Ridderkerk wordt erkend, waardoor ook het industriële erfgoed, zoals oude fabrieken en werkplaatsen, is onderzocht. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een overzicht van het industriële verleden van de gemeente.

Eerder zijn kaarten samengesteld met cultuurhistorische locaties in het centrum, woongebieden en het buitengebied. Daarnaast wordt gewerkt aan een plan om het maritiem historisch erfgoed van Ridderkerk te behouden.

Waar mogelijk wordt erfgoed bewaard, al is dit niet altijd haalbaar. In situaties waarin behoud niet mogelijk is, dient de verzamelde informatie als inspiratie voor toekomstige bouwplannen en ontwikkelingen.

Industrieel erfgoed

Ridderkerk kent een lange industriële geschiedenis met zes belangrijke sectoren: vlasbewerking, scheepsbouw, metaalbewerking (zoals ijzergieterijen), elektrotechniek en machinebouw, houtbewerking en andere maakindustrieën. Het onderzoek brengt in kaart welke gebouwen en locaties uit deze industrieën nog bestaan. Deze zijn gerangschikt per sector, familie en adres.

In Slikkerveer bevindt zich bijvoorbeeld de voormalige werf Gust (nu Schiepo) aan de Ringdijk, waar een inham, havenkom en naoorlogse loodsen nog zichtbaar zijn. Ook aan de Ringdijk ligt de naoorlogse locatie van Smit Slikkerveer, met de rivieroever, loods Y6 en een steiger. Aan de Verlengde Kerkweg is het ensemble van machinefabriek F. Bakker, ook bekend als de ‘Harde Bakker’, nog aanwezig.

Het industriële erfgoed blijkt sterk verbonden met oude infrastructuur, zoals dijken, wegen, waterwegen, spoorlijnen en havens. Via deze verbindingen werden grondstoffen en producten vervoerd. De industrie heeft niet alleen invloed gehad op het landschap en de infrastructuur, maar ook op sociaal en economisch vlak.

Op de pagina Industrieel erfgoed van de gemeentelijke website is meer informatie te vinden.

Foto: Gemeente Ridderkerk