Lokaal

Informatiebijeenkomst voor nieuwe hoogspanningsverbinding

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert op maandag 5 juni een informatiebijeenkomst voor een nieuwe hoogspanningsverbinding door Ridderkerk.

Deze informatiebijeenkomst vindt plaats in het van der Valk Hotel Ridderkerk. In de regio zijn meer informatiebijeenkomsten gepland over de Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel of Crayestein. In de hele regio worden daarom informatiebijeenkomsten gehouden van 19.00 uur tot 21.00 uur op:

  • Maandag 5 juni in Van der Valk Hotel Ridderkerk te Ridderkerk
  • Dinsdag 6 juni in Dorpshuis Lekkerkerk te Lekkerkerk
  • Donderdag 8 juni in Zalencentrum de Spil te Bleskensgraaf
  • Maandag 12 juni in Dorpshuis Streona te Strijen
  • Dinsdag 13 juni in Dorpshuis de Bolderik te Altena
  • Woensdag 14 juni in Fletcher Hotel de Korenbeurs te Made
  • Donderdag 15 juni in Crayestein Golf te Dordrecht
  • Maandag 19 juni in Hotel de Borgh te Zevenbergen
  • Woensdag 21 juni in Boelaars Zalencentrum te Raamsdonksveer

U kunt op elk moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur langskomen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Waarom een extra hoogspanningsverbinding ?

De overstap naar duurzame energie en een klimaat neutrale samenleving is in volle gang. Op land en op zee verschijnen steeds meer wind- en zonneparken. Deze transitie vraagt om aanpassing van het elektriciteitsnetwerk. Op heel veel plekken in Nederland wordt gewerkt aan uitbreiding van bestaande of de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen. Alles om te voorkomen dat het
elektriciteitsnet overbelast raakt. In 2030 ontstaat er op de hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel een dergelijk knelpunt. De bestaande verbinding heeft dan de maximale capaciteit en kan niet verder opgewaardeerd worden. Daarom is het nodig om een nieuwe hoogspanningsverbinding te bouwen tussen de hoogspanningsstations in Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Crayestein.

Om te bepalen wat het meest geschikte tracé is om deze verbinding aan te leggen, verkennen TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de mogelijke tracé-alternatieven. Deze verkenning wordt in 2023 en 2024 uitgevoerd.

Meer informatie is te vinden op de website van de overheid.