Lokaal

Inspirerende lezing tijdens de Week van de Eenzaamheid

Op woensdag 3 oktober organiseerden de ouderenadviseurs van Facet Ridderkerk een lezing tijdens de Week van de Eenzaamheid. De lezing werd gegeven door Prof. Dr. Anja Machielse.

De middag begon met een openingswoord door wethouder Marten Japenga en een openingsdans door Lesgroep Ommoord. Marten Japenga gaf aan dat eenzaamheid niet enkel onder ‘ouderen’ bekend is, maar ook zeker onder jongeren. Eenzaamheid is een thema waar landelijk veel aandacht aan wordt gegeven. Lesgroep Ommoord presenteerde een openingsdans ‘Mi Baka’ onder leiding van Regina Magnus, Time to Dance. Tien senioren, zittend op een stoel, lieten zien hoe zij zich bewegen waardoor er een mooie verbinding ontstond door de beweging aan elkaar door te geven. Tijdens de afronding van de dans werden de heupen losgedraaid op swingende muziek.

Prof. Dr. Anja Machielse begon haar lezing met de vraag ‘Wat is eenzaamheid?’. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd duidelijk dat eenzaamheid complex en maatwerk is. Het ‘niet verbonden voelen met…’ is een gevoel wat eenzaamheid kenmerkt. Juist het praten over eenzaamheid is een drempel voor velen en de boodschap die zij meegaf is: “Aansluiting zoeken door goed te luisteren naar iemands specifieke situatie, behoeften en motivaties”. 


In de pauze werd er door de aanwezigen nagepraat over de lezing. Hierna waren twee workshops te volgen: ‘Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid’, geleid door Wouter den Ouden van Coalitie Erbij en ‘Verlies en eenzaamheid’, gegeven door Stéphanie Beijnes.

De ouderenadviseurs van Facet Riderkerk, Henny de Wilt en Frances Kroeze, willen graag iedereen bedanken voor deze inspirerende middag. “Wij willen in het bijzonder onze vrijwilligers bedanken die voor het ontvangst en koffie en thee hebben gezorgd. Ook de dansgroep, die de reis van Rotterdam naar Ridderkerk hebben gemaakt om ons te laten genieten van hun bewegingsdans, willen wij graag bedanken”.