Lokaal

Instortingsgevaar Lorentzstraat Ridderkerk

Aan de Lorentzstraat in de wijk ’t Zand van Ridderkerk dreigen de gevels in te storten.

Op de bovenste verdieping van de huisnummers 1 tot en met 28 worden de bakstenen naar buiten gedrukt. De muur lijkt ook vochtig te zijn.

De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen en de woningen ontruimd. De omgeving is afgezet door de brandweer. Er is GRIP 1 afgekondigd en later opgeschaald naar GRIP 2. De bewoners worden elders opgevangen.

Vermoedelijk zijn door de hitte bakstenen in hun gevel naar buiten gebold.

Bouw- en Woningtoezicht voert inspecties uit om een beeld te krijgen van de schade.

Op dit moment vindt er een bewonersbijeenkomst plaats in het Ronde Sant. Daarin worden de betrokkenen geïnformeerd over de gevolgen.

Een technisch bouwbedrijf zal vannacht de wijkende buitengevel verwijderen. Dit kan overlast geven voor omwonenden in de wijk.

Bewoners van 4 woningen zullen de nacht van maandag op dinsdag elders doorbrengen i.v.m. werkzaamheden. Overige bewoners kunnen via de achterzijde weer naar huis.

Alle bewoners van de huizen met gevelproblemen in Ridderkerk mogen dinsdagmiddag weer naar huis. Maandagmiddag werden de 28 woningen aan de Lorentzstraat ontruimd nadat een deel van de gevel los kwam.
De eigenaren van de woningen moeten zelf contact opnemen met een aannemer om zo de problemen op te lossen.

Oorzaak van de problemen is waarschijnlijk de dilatatievoeg. Deze is gemaakt om bij extreme temperaturen, warmte en kou, flexibel te kunnen bewegen. Bouwinspecteur Jos Campfens van de gemeente Ridderkerk vermoedt dat de voeg is uitgewerkt.

Dit bericht wordt mogelijk nog aangevuld.

Foto’s: Wessel Dekker